Различията между водените от САЩ западни икономики и китайския икономически блок застрашават световното търговско сътрудничество и глобалния икономически растеж, предупреди високопоставен служител на Международния валутен фонд (МВФ).

По време на реч в Stanford University заместник-управляващият директор на МВФ Гита Гопинат беше категорична, че събития като глобалната пандемия и руската инвазия в Украйна са нарушили световните търговски отношения по начин, невиждан от времето на Студената война.

„Все по-често държавите по света се ръководят от съображения за икономическа и национална сигурност при определянето на това с кого търгуват и къде инвестират“, категорична е тя, цитирана от CNBC, добавяйки, че това е довело до ситуация, в която държавите все по-често трябва да избират страна между Китай и САЩ.

Макар че засилването на икономическата устойчивост „не е непременно лошо“, тенденцията на фрагментация заплашва да доведе до отдалечаване от „основаната на правила глобална търговска система“ и до „значително обръщане на ползите от икономическата интеграция“, предупреждава още Гопинат.

Напрежението между Вашингтон и Пекин се увеличава, тъй като САЩ засилват търговските ограничения и санкциите срещу Китай, позовавайки се на опасения за националната си сигурност. В същото време притесненията относно напредъка на Пекин в Южнокитайско море и реториката около Тайван също влошават настроенията. Нарастващото напрежение между двете най-големи икономики в света се отразява в глобален мащаб, като през 2022 г. и 2023 г. държавите по света са наложили над 3000 търговски ограничения, което е над три пъти повече в сравнение с 2019 г., според данни на МВФ.

Търговията между блоковете на Китай и САЩ е намаляла в сравнение с тази между държавите в рамките на двете групи, посочва Гопинат. Блокът на САЩ включва основно Европа, Канада, Австралия и Нова Зеландия, докато сред страните, които са с Китай, са Русия, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия. След нахлуването в Украйна търговията между блоковете е спаднала с около 12%, а преките чуждестранни инвестиции са намалели с 20% в сравнение с тези в рамките на съставните им части.

По-специално Китай се бори за поддържане на чуждестранните инвестиции на фона на нарасналото напрежение със Запада. Според съобщенията потоците в страната са намалели с 26% през първите три месеца на 2024 г. в сравнение със същия период година по-рано.

Бъдещо въздействие

Макар че икономическата фрагментация все още не е достигнала същите нива като по време на Студената война, според Гопинат потенциалното ѝ въздействие може да бъде много по-голямо заради по-голямата зависимост на световната икономика от търговията. Ако разделенията не бъдат преодолени, МВФ изчислява, че икономическите загуби за световния БВП могат да достигнат до 7% при сценарий на крайна фрагментация. В случай на леки разделения БВП ще бъде засегнат с около 0,2%. Според МВФ страните с ниски доходи вероятно ще бъдат засегнати най-силно поради по-голямата им зависимост от вноса на селскостопански продукти и чуждестранните инвестиции от по-развитите икономики.

Въпреки тенденциите за фрагментация на световната икономика обаче съотношението на общата търговия със стоки към световния БВП е относително стабилно през последните две десетилетия, акцентира Гопинат. Една от причините за това е, че въздействието на фрагментацията е смекчено от група неутрални спрямо САЩ и Китай държави като Мексико и Виетнам, действащи като „свързващи“ икономики, през които могат да се пренасочват търговията и инвестициите.

Като използват своята „икономическа и дипломатическа мощ“, тези необвързани държави могат да играят по-голяма роля в поддържането на световната интеграция, надява се Гопинат.