Синдикати и работодатели отново без споразумение за работните заплати

369
Синдикати и работодатели отново без споразумение за работните заплати

Днес се проведе вторият кръг от преговорите между национално признатите работодателски и синдикални организации относно препоръчителния индекс за увеличение на работните заплати в частния сектор през 2008 г. Участниците в преговорите отново не коментираха конкретни числа, тъй като не достигат до съгласие относно някои основни принципи, съобщиха от Българската стопанска камара.

Синдикатите не приемат предложението на работодателските организации за диференциран индекс за увеличение на работните заплати - тоест нискодоходните групи да получат по-високо увеличение, за разлика от високодоходните.

Синдикатите настояват и четирите компонента, участващи във формулата за определяне на нарастването на работните заплати, да са на база отчетни данни (за изтеклата година), а не на база прогнозни данни ( за текущата година). Работодателите, от своя страна, са на мнение, че два от компонентите – стопанска конюнктура и данъчно-осигурителна тежест, трябва да се изчисляват на база данни за текущата година.

Работодателите не приемат предложението на синдикатите при изчисляването на конкурентоспособността на икономиката да бъде изключено селското стопанство. Аргументите на синдикатите са, че в селското стопанство е нисък процентът на наетите лица (повечето са самонаети), а аргументът на работодателите е, че все още аграрният сектор формира сериозен процент от БВП на страната.

Припомняме, че четирите компонента, участващи във формулата за изчисление на препоръчителния индекс за увеличение на работните заплати, са инфлация, производителност на труда, стопанска конюнктура и промени в данъчно-осигурителната тежест.

Аргументи на работодателите за диференцирания подход са рязкото увеличение и очакванията за ново увеличение през 2008 г. и следващите години на цените на енергията в това число на течните горива, газта и електричеството и базовите суровини и материали, както и въвеждането на плоския данък за облагане доходите на физическите лица.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg