Сметната палата: Надзорът на СЕМ е неефективен

721
Сметната палата: Надзорът на СЕМ е неефективен

През 2007 г. и 2008 г. осъществяваният от СЕМ надзор върху програми, разпространявани от лицензираните и регистрираните радио- и телевизионни оператори, е неефективен, се констатира в доклад на Сметната палата на Република България за резултатите от извършен одит на изпълнението на Съвета за електронни медии за периода от 01.01.2007 г. до 31.12.2008 г.

СЕМ работи без надеждна основа за осъществяване на оперативно планиране, тъй като стратегическата рамка няма измерими цели и е допълнително припозната, се отбелязва в доклада. СЕМ не се възползва от предоставената независимост и не формулира самостоятелна политика, цели и приоритети като трайна линия на общо ръководство и действия, насочени към реализиране и постигане на целите. Отсъствието на ясно формулирани, изпълними, измерими и характерни за дейността на организацията цели е предпоставка за неефективност на дейността, пише още в доклада.

В СЕМ няма ясно установена система за планиране, управление, отчитане и контрол на изпълнението на задачите. Няма процедура за проследяване и докладване на изпълнението на задачите, както и за спазване на сроковете. Планирането на дейността, като част от управленската отговорност, е подценено, което води до:

- липса на информация и неподдържане на статистика за възложените задачи на едно звено (дирекция, отдел) към определен момент, включително и за текущо изпълнение;

- риск за спазване на срокове и изпълнение на задачи;

- риск от възлагане на несвойствени задачи и прекомерно натоварване на едни звена и служители за сметка на други.

За одитирания период дейността на СЕМ не се планира, доколкото няма определени стратегически цели и приоритети, а оттук и не се утвърждават оперативни и годишни планове с конкретни мерки и дейности, насочени към постигане на стратегическите цели и очаквани резултати за постигане, пише още в одитния доклад.

За одитирания период СЕМ не прилага част от текстовете на Правилника за структурата, функциите и дейността на направление "Мониторинг и анализи" - за планиране (годишно и месечно) на надзорната дейност и не определя планови стойности по определени показатели. По този начин експертите от дирекция "Мониторинг" са лишени от ред и процедури, формиращи цялостната система за планиране на надзорната дейност.

СЕМ приключва 2008 г. с обща численост от 25 експерти в дирекция "Мониторинг" при 309 радио- и телевизионни оператора, разпространяващи 560 програми, или 1 експерт осъществява надзор средно по 22 програми, пише още в доклада. За одитирания период броят на лицензираните програми, върху които е осъществен надзор по спазване на условията на издадените лицензии е общо 14. Въпреки установеното от експертите от дирекция „Мониторинг" неспазване на параметрите на програмните лицензии, през одитирания период не са наложени наказания по чл. 126а от ЗРТ или други надзорни мерки. Няма издадени и задължителни указания по изпълнение на лицензиите по чл. 32, ал. 1, т. 12 от ЗРТ, констатират от Сметната палата.

На основание на чл. 42, ал. 1 от ЗСП, в срок от пет месеца от получаване на настоящия доклад, председателят на Съвета за електронни медии следва да предприеме мерки за изпълнение на препоръките и да уведоми писмено за това Сметната палата, се отбелязва в документа. Докладът е изготвен на основание на чл.41, ал.1 от Закона за Сметната палата и е приет от Сметната палата с решение № 262/10.11.2009 г.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg