"Софийска вода" е инвестирала 8.8 млн лв. за първото полугодие

399

"Софийска вода" е инвестирала 8.8 млн лв. за първото полугодие на 2008 г., каза пред общинските съветници от комисията по инженерна инфраструктура главният секретар на фирмата Иван Иванов.

Парите са вложени във водоснабдителни проекти, пречистване на питейни води, канализация, пречистване на отпадни води, изграждането на нови сградни отклонения и поставянето на водомери, както и за подобряване обслужването на клиенти.

Бизнес-планът на дружеството за тази и следващата година предвижда инвестиции от 40 млн лв. при цена на водата 1.02 лв./куб. м. Късното одобряване на цената на водата - през юни, е предпоставка за закъснелия старт за изпълнението на плана, според представителите на водоснабдителното дружество.

Закъснялото усвояване на средствата от заема на Европейската банка за възстановяване и развитие е довело до намаляването на свободните финансови ресурси за капиталови инвестиции от 36 на 25 млн лв.

До средата на тази година са завършени осем обекта по уличната програма за реконструкции и модернизация на водопроводната мрежа. Изграден е нов три километров водопровод в кв. "Захарна фабрика". На довършителен етап е изграждането на петкилометров водопровод в "Малинова долина - Бункера" и реконструкцията и довършването на канализация и водопровод по ул. "Нишава".

В процес на изпълнение е изграждането на канализация в "Гърдова глава" - от бул. "Цар Борис Трети" до ул. "Райска градина", както и реконструкцията на водопроводи по шест улици.

От този месец започва работата по реконструкцията на улични водопроводи във Владая, Балша, Банкя, Кокаляне, "Орландовци" и "Лозенец", посочва БТА.

До края на годината започва работата по проекти в 15 столични района. Ще бъдат изградени 24.631 кв. водопроводи и 4.837 км канализация. Проектите са на обща стойност 11.8 млн лв., от които шест милиона ще бъдат инвестирани през тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg