Станишев: Докладът на ЕК ще отчете работата на правителството

349
Станишев: Докладът на ЕК ще отчете работата на правителството

Уверен съм, че докладът на Европейската комисия през юли ще отбележи в пълнота нашата работа, но трябва да се отчита неговия междинен характер. Документът ще даде обективна техническа оценка за напредъка на страната ни, която ще отбележи и значителния напредък, резултат от общите ни усилия. Това прогнозира премиерът Сергей Станишев в интервю за авторитетната британска организация за икономически анализи и консултации „Оксфорд бизнес груп”, публикувано в доклада й за страната ни „The Report: Bulgaria 2008”.

Гаранция за успех е категоричната и обща политическа воля за постигане на убедителни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Такава воля е налице и за нас е важно да убедим преди всичко българските граждани, че тя съществува, категоричен е министър-председателят.

Налице е ясна и категорична политическа воля за постигането на реални резултати в областта на правосъдието, борбата с организираната престъпност и корупцията, подчертава пред изданието премиерът. Основните приоритети на правителството до края на мандата и акцентите на кабинета в областта на здравеопазването и образованието, както и ролята на страната ни като член на Европейския съюз са сред другите теми, които той коментира в доклада на организацията.

Основна задача пред правителството остава модернизацията на инфраструктурата на страната, в това число и с ефективно използване на ресурсите по структурните инструменти на ЕС, посочва премиерът. В областта на образованието и здравеопазването той смята, че съществуват много структурни проблеми, които не са решавани с години. Според него и в областта на здравеопазването, и в сферата на образованието страната ни се нуждае от осмисляне на проблемите, като разполагането на решенията им във времето трябва да премине без сътресения за гражданите.

По отношение на политиката на правителството по доходите на българските граждани министър-председателят коментира, че темпът на нарастване на доходите у нас остава незадоволителен. Успешният баланс между финансовата дисциплина и справедливите искания на българските граждани обаче е плавно увеличаване на доходите, съобразено с повишаването на производителността на техния труд и конкурентоспособността на страната, подчертава той. Не можем да си позволим съществено повишение на доходите без адекватно нарастване на производителността на труда и подобряване на неговата ефективност, категоричен е още премиерът.

Като ключов проблем той определя и привличането на инвестиции с висока добавена стойност за икономиката, какъвто е секторът на информационните технологии. Работата в тази посока е основен приоритет на правителството, заедно с инвестициите в научни изследвания и реформирането на системата на средното и висшето образование в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg