Станишев: Имаше ясни примери за волята на МС да противодейства на корупцията

414
Станишев: Имаше ясни примери за волята на МС да противодейства на корупцията

Наш общ ангажимент е да направим България стабилна не само политически и икономически, но и страна, в която гражданите имат ясното чувство, че всички са равни пред закона, че системата във всички нейни звена функционира ефективно и справедливо и могат да се постигнат конкретни резултати. Това каза министър-председателят Сергей Станишев на среща на президента на Групата държави срещу корупцията (GRECO) Драго Кос с членовете на правителството, на Висшия съдебен съвет и посланици на страните от ЕС, съобщи правителствената информационна служба.

България участва в работата на ГРЕКО от създаването на организацията през 1999 г., но едва със стартирането на процеса на европейската интеграция започна да се обръща внимание на противодействието на корупцията – както от страна на институциите, така и на обществото като цяло, посочи премиерът. Той допълни, че са предприети сериозни законодателни промени, за да се ограничи този феномен.

Индексите за измерване на корупцията на Трансперънси интернешънъл показват, че България е постигнала не малък напредък в сравнение с 90-те години. Това обаче не ни удовлетворява, защото очевидно очакванията са много по-високи, заяви Сергей Станишев. Министър-председателят подчерта, че са нужни политическа воля и координирани действия, фокусирани последователни усилия от страна на всички институции, включително правозащитните и правоприлагащите, за да се подобри ситуацията рязко към по-добро.

Премиерът Станишев каза, че последните месеци са дали ясни примери за решимостта и за волята на правителството да се бори с корупцията и посочи задържането със сериозни обвинения на заместник-директора на ГДБОП и на двама високопоставени служители на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. Като положителен политически знак министър-председателят отбеляза и подготовката на закон за конфликт на интересите, който ще регламентира материята не само за изпълнителната и законодателната власт, но и за местната власт, магистратите, обществените организации.

Сергей Станишев посочи още, че последните събития около МВР и разклащането на доверието в него създават обществено очакване, на което трябва да се отговори с още по-дълбока, системна реформа във ведомството.

iВсяко правителство знае, че ако иска да бъде успешно, трябва да докаже, че се бори с корупцията, заяви Драго Кос. Той оцени като много добра Стратегията за противодействие на корупцията и посочи, че България спазва почти всички изисквания по отношение на законодателството в тази област. Едва ли обаче ще забележите някакви видими резултати, защото и отговорностите не са ясно разграничени, каза президентът на GRECO. Според него борбата с корупцията не може да бъде отговорност само на правителството, но и на съдебната власт, и на отделния човек.

„Всички в България трябва да определят борбата с корупцията като национален приоритет и само по този начин ще вървите напред”, посочи Драго Кос. Той изрази оптимизъм за перспективата по отношение на противодействието на корупцията, „защото преди няколко години дори не се говореше по тази тема, а сега тя се обсъжда на най-високо равнище и към нея се създава обществена нетърпимост”.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg