Станишев: Искаме нова динамика в отношенията ни с Македония

423
Станишев: Искаме нова динамика в отношенията ни с Македония

Връзките между България и Македония се развиват интензивно през последните години, но общата воля на двете правителства е да придадем нова динамика на тези отношения. Затова е необходима политическа воля и конструктивно мислене ориентирано напред, не към стари спорове или исторически конфликти, а към бъдещето. Това каза премиерът Сергей Станишев на заключителната съвместна пресконференция с председателя на македонското правителство Никола Груевски, който е на официално посещение у нас.

Церемонията по посрещането на македонския гост се състоя пред Паметника на незнайния войн, където Никола Груевски поднесе венец. След срещата „на четири очи” в Министерския съвет се проведоха пленарните разговори между двете делегации.

Сергей Станишев подчерта подкрепата, която страната ни оказва на Македония. Той припомни, че България беше първата държава, която призна Македония с конституционното й име, отбеляза и последователната ни подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Македония.

През последните години е налице много интензивно икономическо сътрудничество с Македония, каза още българският министър-председател. Той отбеляза, че през 2001 г. търговията между двете страни е възлизала на 147 милиона евро. За първите осем месеца от тази година тя е вече 355 милиона евро, с явната тенденция да надхвърли 400 милиона евро до края на годината. Все по-голям е и инвестиционният интерес от български фирми и банки към Македония.

Ние сме широко отворени към инвеститорите от България, те ще продължат да получават отлично третиране и прием в Македония, ще откриват нови работни места, ще печелят и така ще развиват двустранните икономически отношения, каза от своя страна Никола Груевски.

По време на пленарните разговори между двете делегации, проведени след срещата на двамата премиери „на четири очи”, бе обсъдено задълбочаването на междуправителственото сътрудничеството, както и разширяването и активизирането на двустранните консултации по въпросите на европейската интеграция. Специално внимание бе отделено на възможностите за реализиране на общи инфраструктурни проекти, като беше подчертано общото желание за по-бързото изграждане на Коридор № 8. Председателят на македонското правителство изтъкна, че този въпрос е залегнал в програмата на ръководения от него кабинет.

В рамките на днешните разговори бе обсъден казусът Косово. Двамата премиери изразиха надежда преговорите под егидата на Контактната група с посредничеството на Тройката САЩ-ЕС-Русия да доведат до постигане на справедливо и трайно решение между двете страни. Сергей Станишев и Никола Груевски бяха категорични, че една единна позиция на страните от ЕС може да се окаже решаваща за намирането на такова решение на проблема.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg