Станишев: Още 2 млрд. от резерва ще бъдат изядени

866
Станишев: Още 2 млрд. от резерва ще бъдат изядени

За пореден път се говорят неистини, в това число от министър-председателя, за 8 млрд. лева дефицит, оставен от предишното правителство. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция в Русе, информират от партията.

Не може да става дума по никакъв начин за някакви поредни милиарди, още повече 8 млрд., които са едва ли не "лошо наследство". Лидерът на БСП напомни, че бюджетът за всяка година се пълни от началото на годината и приключва в края й. "Това е баланс между приходи и разходи на държавата", обясни Станишев и изтъкна, че до края на юни миналата година приходите са били повече от разходите със 180 млн. лева. Председателят на БСП изрази безпокойството на левицата за състоянието на фискалния резерв.

Станишев отбеляза, че през юли миналата година резервът е бил 8.2 млрд. лева, а сега е на законовия минимум. "Това означава, че сегашното правителство финансира дупката в своя бюджет за 2010 година с харчене на пари от фискалния резерв", коментира Станишев. Още по-обезпокоителни според него са намеренията на управляващите резервът да стане 4.5 млрд. лева и още два милиарда да бъдат изядени заради неспособността на правителството да си събере приходите.

Лидерът на БСП обяви, че ПГ Коалиция за България ще иска парламентарна анкетна комисия да провери и състоянието на резерва на НЗОК, след като здравният министър Борисова заяви, че резервът на касата е 800 млн. лева. "Защо се стопява резервът на Касата, без да има някакъв ефект в болниците?", поиска да знае Станишев. По повод лишаването на България от възможността да търгува с емисии парникови газове, Станишев изтъкна, че последният одит в страната ни е бил през октомври месец.

Никой обаче не е защитил българската позиция и не е обърнал внимание на одитиращите. Причината според лидера на социалистите е, че има масови съкращения на хората, които работят в съответните български институции. "Какво е правила Нона Караджова от октомври, след като нищо не е предприето?

В една нормална държава, когато се стига до такъв провал, съответният министър трябва да си ходи", коментира председателят на БСП. Социалистите изразиха безпокойство и от политиката на правителството в областта на науката и образованието, която нанася дългосрочни щети и води БАН към ликвидация. "Не приемем министър, който е заявил, че планира през 2020 г. в България да се отделят 0.6% за наука и изследвания да ме критикува, че буня академичните среди", заяви Станишев и добави: "Каква Европа на знанието и каква конкурентна икономика ще имаме, ако загробваме науката?".

Сергей Станишев коментира и информацията на финансовото министерство за това в кои банки са депозирани държавните пари. "Приветствам пълна прозрачност", заяви лидерът на БСП. Той изтъкна, че българските граждани трябва да знаят в кои банки и при какви условия се разполагат държавните средства.

Станишев отбеляза, че диверсификацията преди 9 месеца е била по- голяма. "Надявам се финансовото министерство да може да даде обяснение на въпросите, които се повдигат в медиите", добави лидерът на БСП. Председателят на съвета по култура на НС на БСП Стефан Данаилов изрази притеснението на левицата от неясното отношение на управляващите към българската култура. По думите му, орязването на разходите за култура с 20%, при вече намален бюджет, означава абсолютна разруха.

Данаилов изтъкна, че в културната сфера администрацията е на минимума. "Не мога да си представя какво може да се съкрати, при положение, че почти всички институции са на медицинския минимум. Не може да има един симфоничен оркестър с един тромпет", коментира Данаилов.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg