Стопанската конюнктура в страната остава благоприятна и през януари

493
Стопанската конюнктура в страната остава благоприятна и през януари

Стопанската конюнктура в страната през януари остава благоприятна. Общият показател на бизнес климата запазва равнището си от предходния месец и продължава да е над дългосрочната си средна (с 20.5 пункта), се казва в последната бизнес анкета на Националния статистически институт (НСИ).

По-оптимистичните очаквания на мениджърите от промишлеността за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца покачват януарското равнище на съставния показател “бизнес климат” с 0.6 пункта. Последната анкета показва по-висока производствена активност в отрасъла, както и повишени очаквания за следващите три месеца.

През периода от октомври 2007 до януари 2008 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се увеличава от 5.2 на 5.9, а средното натоварване на мощностите се покачва с 3.1 пункта и се оценява на 75%.

Според мненията на стопанските ръководители за тези три месеца конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния, така и на международния пазар се е запазила. Същевременно са повишени очакванията за износ на продукция и наемането на работна ръка през следващите три месеца.

Около една четвърт от стопанските ръководители в отрасъла очакват увеличение на продажните цени през следващите месеци, се посочва още в анкетата.

През януари съставният показател "бизнес климат в строителството" е с 3.1 пункта над декемврийското си равнище, което се дължи изцяло на оптимизма на строителните предприемачи за очакваното бизнес състояние на предприятията през следващите шест месеца.

Оптимистични са и очакванията им както за дейността и заетите в отрасъла през следващите три месеца, така и по отношение на притока на нови поръчки през следващите шест месеца.
Конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила остават основни проблеми за сектора. Същевременно през януари все повече мениджъри посочват “несигурната икономическа среда” и “цените на материалите” като фактори, затрудняващи дейността.

През последните три месеца бизнес анкетите на НСИ регистрират сравнително устойчив дял от строителни предприятия (над една трета) с намерения за увеличение на продажните цени в бранша.

Стопанската конюнктура в търговията на дребно през януари остава благоприятна, независимо че съставният показател “бизнес климат” пада с 4.4 пункта в сравнение с предходния месец. Това понижение се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение продажбите през последните три месеца са се повишили, като прогнозите им са достигнатият обем да запази равнището си и през следващите три месеца.

С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи дейността на предприятията, продължават да бъдат конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през януари се засилва и негативното влияние на фактора ”предлагане”. Около една трета от мениджърите в отрасъла продължават да очакват увеличение на продажните цени през следващите три месеца, обобщават от НСИ.

През януари съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” запазва високото си равнище (48.0%). Оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и прогнозите им за развитието на техния бизнес през следващите шест месеца остават благоприятни.

По мнение на стопанските ръководители настоящото търсене на услуги се запазва спрямо предходния месец, като очакванията им за следващите три месеца са то да се задържи на същото равнище (55.8% от предприятията) или да се увеличи (38.9%). По отношение на заетите очакванията са за наемане на допълнителна работна ръка през следващите три месеца, се казва още в анкетата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg