Търговските вериги: Няма да вдигаме цените

3958
Търговските вериги: Няма да вдигаме цените

Министерство на земеделието се договори с търговските вериги за приложението на мерките за подкрепа на българските производители на мляко, месо, плодове, зеленчуци, биопродукти и др.

Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет, в който взеха участие земеделският министър Десислава Танева, управителят на Лидл България Милена Драгийска, изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев и Георги Гърневски от Метро България.

"След днешното заседание на Министерски съвет заедно с премиера Бойко Борисов проведохме видеоконферентна връзка с представители на земеделието - зърнопроизводители, млекопреработватели, производители на зеленчуци, мляко, месо, биопродукти и др.

Веднага след тази среща беше проведен и разговор с търговските вериги по отоншение на създаването на регионалните къси вериги за доставка на свежи продукти от местни производители. Мисля, че постигнахме обединение местните производители да получат достъп по този допълнителен канал на доставка", заяви Десислава Танева.

По думите ѝ това няма да е единственото спасение в кризата, обмислят се и други мерки по няколко направления, но основното остава достъпът до българския потребител.  


Новото постановление ще обхване всички търговски вериги, които имат над 10 обекта в цялата страна. Според Танева няма нито една верига, която да е изключена от този критерии.

"Основната задача е да се намалят щетите от проблемите с намалената реализация. Не работят хотелите и ресторантите, карантината в Европа продължава и няма краткосочна визия за отварянето им. Всички мерки са насочени към това да не фалират местните производители", заяви Танева.

"Подкрепата за българските производители е нещо, което ние правехме и до момента, но ситуацията в момента е различна. Посланието, което искам да отправя, е че трябва да се отворят максимален брой канали и мерки, които да адресират този проблем. Искам да уверя, че българските производители могат да са спокойни, тъй като ние сме убедени, че тази подкрепа е изключително важна в този момент", заяви Милена Драгийска.

"Поискахме от Министерство на земеделието да скъсим пътя на комуникация, за да можем по места да помогнем на най-спешните сектори, които буквално от утре могат да доставят продукция, за която им е отказан износ, например", каза още управителят на Лидл България.

Тя обаче беше категорична, че не бива да се стига до ограничаване на българския потребител.

"Ние трябва да запазим баланса между интереса на потребителите и защитата на българските производители", каза Драгийска.

Тя припомни, че за една година (2019) само през канала на Лидл са изнесени български стоки за 42 милиона лева в над 11 000 магазина на веригата в 32 държави.

Заповед: Пазарите и цветните борси отварят отново след ВеликденКооперативните пазари и цветните борси ще бъдат затворени единствено в периода от 17 до 19 април, включително

Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия изтъкна, че изборът, в крайна сметка, ще бъде в ръцете на българските потребители.

"Ако те искат да бъдат съпричастни с местните производители, нека да изберат българското. Това е решението, което до голяма степен решава проблемите на производителите в други държави, например Франция", каза още той.

Според Георги Гърневски от Метро България в момента не е време за напрежение, за спорове и за тежки дискусии.

"Ние трябва да намерим най-добрия начин, за да сме от помощ на цялото общество, за да има бъдеще това, което правим. Постановлението напълно съвпада и със стратегията ни, ние даже нямахме и нужда от него. В Метро вече имаме няколко такива компании, които доставят за нас", заяви Гърневски.

"Продукцията е по полето и тя трябва да намери най-бърз път до магазините. Локалните директни доставки са много важни, защото ние трябва да запазим местните сортове. Те не могат да минават през дълги вериги на доставка", каза още Гърневски.

Десислава Танева разкри и още няколко мерки за подкрепа на земеделските производители, извън постановлението за задължителното предлагане на български продукти в търговските вериги.

Ще има държавна помощ от 5 милиона лева за стимулиране на изкупуването и заплащането на българските оранжерийни домати, краставици и чушки от малките хранителни магазини по места.

Сектор растениевъдство е бенефициент по държавна помощ за покупка на хладилни инсталации.

"Предоставихме с решение на ДФ Земеделие възможност на производителите на плодове и зеленчуци да получат авансово под формата кредит 75% от обвързаната си подкрепа, за да могат да продължат производството си", заяви Танева.

По думите ѝ графикът за плащанията по линия на различните мерки по директните плащания върви по-бързо от всяка друга предходна година.

"Рано или късно, животът трябва да се върне към обичайния си ритъм след карантината. Благодарение на обвързаната подкрепа, ние имаме добри показатели в някои сектори - над 30% ръст в износа на череши, зърнопоризводителите започнаха да диверсифицират производството си и т.н. Надеждата ми е, че в рамките на тези нови мерки търговските вериги ще намерят пазарен смисъл и сами ще предпочетат да ги запазят и в дългосрочен план", заяви Танева.

На въпрос дали се очаква спекула с цените на земеделските продукти, представителите на търговските вериги увериха, че те нямат намерение да ги вдигат и изразиха надежда, че и самите производители ще проявят разум и няма да спекулират.

Според Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия единствената гаранция против спекулата е свободната търговия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg