Трайков: Базовата цена за Булгартабак ще е 100 млн. евро

1011
Трайков: Базовата цена за Булгартабак ще е 100 млн. евро

До средата на следващата година Булгартабак ще бъде приватизиран, базовата цена за продажбата му ще е около 100 млн. евро. Това съобщи икономическият министър Трайчо Трайков след срещата при премиера, на която бяха обсъдени проблемите в тютюневия отрасъл.

Съвет, в който влизат вицепремиерите Цветанов и Дянков и икономическия и финансовия министър ще следи процеса на приватизация на холдинга.

Принципал на цигарения холдинг остава Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/. Само така, според Трайков, раздържавяването на Булгартабак щяло да е прозрачно и компетентно.


На днешната среща представителите на тютюнопроизводителите отново настояли принципал да стане Земеделското министерство с надеждата, че така Булгартабак ще им плаща част от субсидиите за тютюна - нещо напълно невъзможно, според Трайков.

Заради повишаването на акциза върху цигарите от началото на следващата година се очаква засилване на контрабандата, затова контролът ще бъде затегнат още повече. Министърът обяви, че процедурата за приватизацията на Булгартабак всъщност вече е стартирала.

„Пуснахме обявата за избор на консултант по приватизацията - това трябва да бъде първокласна инвестиционна банка с опит в сектора и смятаме, че до средата на годината приватизацията ще бъде факт", каза Трайков.

Припомняме, че към настоящия момент „Булгартабак-холдинг" АД е публично дружество, съгласно Закона за публично предлагане на ценни книжа, като 79.83% са собственост на държавата чрез Министерство на икономиката и енергетиката, а останалата част - 20.17% от акциите в капитала му са собственост на акционери - физически и юридически лица и се търгуват на борсата.

Холдингът е мажоритарен акционер във всяко от 11-те си дъщерни дружества и е притежател на всички търговски марки цигари.

Пазарната му капитализация е 132 млн. лв.

Източник: БНТ

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg