Цените на производител растат през ноември

1138
Цените на производител растат през ноември

Общият индекс на цените на производител през ноември 2016 г. нараства с 0.5% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 6.4%, в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - по 0.3%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 5.9%, при производството на тютюневи изделия - с 0.9%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.6%, а намаление е регистрирано при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.2%.

Общият индекс на цените на производител през ноември 2016 г. няма изменение, в сравнение със същия месец на 2015 г. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 8.9%, и в преработващата промишленост - с 0.6%, а намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.0%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 8.5%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2.2%, и при производството на напитки - с 1.9%, а намаление е регистрирано при производството на химични продукти - с 2.9%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2016 г. е с 0.2% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 3.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%, докато в преработващата промишленост няма изменение.

В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - със 7.8%, и при производството на тютюневи изделия - с 1.1%, а намаление е отчетено при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 0.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2016 г. спада с 0.6% в сравнение със същия месец на 2015 година. Намаление на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.7%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 4.6%, и в преработващата промишленост - с 0.2%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо ноември 2015 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 9.7%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2.6%.

Намаление на цените се наблюдава при: производството на химични продукти - с 3.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.2%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.9%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през ноември 2016 г. се увеличава с 1.0% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост1 е отчетено нарастване на цените с 0.6%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 5.5%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.8%, а намаление е отчетено при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.8%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през ноември 2016 г. нараства с 1.3%, в сравнение със същия месец на 2015 година.

В преработващата промишленост увеличението на цените на производител през ноември 2016 г. е с 1.2% спрямо ноември 2015 година. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 8.3%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.3%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9.4%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.9%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...