Увеличават двойно средствата за научни изследвания през 2009

379
Увеличават двойно средствата за научни изследвания през 2009

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев каза днес във Варна, че през миналата година средствата във фонд "Научни изследвания" са били 15 млн. лв., през тази година те са 60 млн. лв. и се надява да има достатъчно подкрепа за следващата година те да бъдат увеличени двойно, предаде БТА.

Министър Вълчев участва в кръгла маса на тема "Национална стратегия за развитие на научните изследвания - българският отговор на предизвикателствата на съвременния свят". Даниел Вълчев коментира, че по принцип парите за наука в страната не достигат. В момента България отделя около 0.5 процента от БВП за научни изследвания, припомни той.

Целите на ЕС са този процент да е 3 на сто, като 1 процент трябва да е от държавния бюджет, а два - от други източници за финансиране, каза министърът. Той отбеляза, че не е оптимист, че през следващите няколко години бизнесът ще направи нещо сериозно за научните изследвания.

Даниел Вълчев коментира, че на следващото заседание на МС вероятно ще бъде прието предложението за увеличение на стипендиите на аспирантите, които ще станат 450 лева. Освен това са предвидени допълнителни средства при защитаване на дисертация, както и средства за обучаващата организация.

Преди края на парламентарната сесия стратегията за развитие на изследванията в България трябва да бъде внесена в МС, за да може процедурата да върви преди обсъждането на бюджета за следващата година, каза Вълчев.

Проф. Камен Веселинов - заместник-председател на националния съвет по наука, отбеляза посочените в стратегията проблеми: отсъствието на ясни и дългосрочни приоритети, недостатъчно и неблагоприятно разпределено финансиране, нарушена връзка между висшето образование и изследванията, и други.

В стратегията се посочва още, че е необходимо формулирането на цели в сферата на научните изследвания, подобряването на условията за развитието им и достигане на финансиране за научни изследвания 1 процент от БВП до 2013 г., като средствата за изследователска дейност трябва да се увеличават с 20 на сто годишно. Според стратегията приоритетите са биотехнологиите, здравето, храните, възобновяемите и новите енергийни източници, информационните технологии. В кръглата маса във Варна участват ректори и заместник-ректори на висши училища.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg