Виетнам има интерес да използва българските пристанища

1648
Виетнам има интерес да използва българските пристанища

Отличният политически диалог между България и Виетнам има дълбоки традиции и съществуващите отношения на доверие са добра основа за задълбочаване и разширяване на двустранното сътрудничество във всички области.

Това бе позицията, около която се обединиха вицепрезидентът Маргарита Попова и заместник-председателят на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Хуин Нгок Шън, които се срещнаха днес на “Дондуков” 2, съобщи пресслужбата на държавния глава.

“Виетнам има интерес да използва българските пристанища при вноса на виетнамски стоки в Европейския съюз, а България може да използва виетнамските, при износа на свои стоки за страните от Югоизточна Азия”, посочи Хуин Нгок Шън.

Той подчерта, че дори и в условията на тежката световна икономическа криза Виетнам е запазил стабилността на своята икономика и е отчел икономически ръст от 5.9% през 2011 г. и очаква ръст от 5.2% през настоящата 2012 г.

Маргарита Попова оцени високо усилията и успехите на Виетнам при изграждането на пазарна икономика и изрази интереса на страната ни за разширяване на структурата и обема на двустранния стокообмен.

Българският износ в областта на химическата, леката промишленост, машиностроенето и селското стопанство може да се увеличи, каза вицепрезидентът Попова.

Според нея освен българските пристанища, Виетнам може да използва и индустриалните зони у нас за развитието на икономическите си връзки с Европейския съюз.

“В България са добре развити хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост и ние можем да предложим на Виетнам конкретно партньорство в тези сфери”, посочи още Маргарита Попова.

Тя отбеляза, че подписването на Рамковото споразумение за всеобхватно партньорство и сътрудничество между ЕС и Виетнам през юни т. г. ще създаде още по-благоприятни условия за развитие на сътрудничеството между двете страни и изрази надежда, че скоро ще бъде подписано и Споразумение за свободна търговия ЕС-Виетнам.

Обща бе оценката, че двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността има голям потенциал за развитие. Според българския вицепрезидент двете страни могат да го разширят и в сферата на военното обучение и обмена на кадри, във военната медицина и във военно-почивното дело. Маргарита Попова отбеляза и възможността за установяване на сътрудничество между България и Виетнам при управлението на природни кризи и промишлени аварии.

“За пръв път посещавам България, но тя не ми е непозната, защото за страната Ви се знае много във Виетнам”, каза Хуин Нгок Шън. Той изрази признателността на Виетнам за традиционно доброто отношение на България към виетнамската общност у нас.

И Маргарита Попова и Хуин Нгок Шън посочиха, че виетнамските граждани, получили своето образование в България, са общо достояние на двете страни и представляват сериозен потенциал за бъдещото развитие на двустранните отношения.

Много от българските възпитаници понастоящем заемат ръководни длъжности във Виетнам, включително постовете на вицепрезидент, председател на Националното събрание, заместник-министри и ректори на висши училища.

По време на срещата вицепрезидентът Попова приветства политиката на добросъседство и приятелство, която Виетнам провежда в региона на Югоизточна Азия и Южнокитайско море. Маргарита Попова изрази и подкрепата на страната ни, като страна-член на ЕС, за изпълнението на “Декларацията за поведение в Южнокитайско море” и за усилията на страните от АСЕАН да изработят “Кодекс на поведение в Южнокитайско море“.

В края на срещата заместник-председателят на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Хуин Нгок Шън покани вицепрезидента Маргарита Попова да посети Виетнам.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg