За българина са по-интересни зрелищата от политиката

373
За българина са по-интересни зрелищата от политиката

Днес на пресконференция МБМД представи пред журналисти актуалните обществено -политически нагласи на българския избирател. Според МБМД министрите са по-популярни от президента.

Например за министър Даниел Вълчев одобрението се е повишило, като дори изпреварва Калфин и Плугчиева. Другите министерства запазват процентите на досегашното одобрение, президентството е около процентът одобрение за Първанов, правителството около процента на Станишев.

Най-нехаресвана институция е Народното събрание (НС). Друг момент е, че пресата и медиите се класират на по-добро място от НС и правителството- 44 % е одобрението за журналистите.

Делът на хората, които искат предсрочни избори спада, като над 50 % не желаят такива. Мира Янова каза, че акцията на опозицията за подписката „Уволнение на правителството“ не е успяла, тъй като само 5 % от хората са се подписали. Вероятно моментът не е избран подходящо или просто не виждат алтернатива на избора си, и все повече вярват само на себе си и на семействата си.

Инициативата за механично обединение на ГЕРБ, СДС и ДСБ не се получава, защото хората, които одобряват ГЕРБ са по-скоро център, център-ляво и тези, които изпитват доверие към Бойко Борисов са 7 пъти повече, от тези, които се доверяват на Костов. Поради което за коалиция между ГЕРБ, СДС и ДСБ са само 3 %.

МБМД отчитат също, че когато се сформират коалиции доверието и одобрението в отделните партии спада, защото хората у нас все още нямат нагласата да приемат общите формирования. За коалиция между ГЕРБ и БСП предизборно не може да се говори, но след изборите е твърде вероятно да има такава.

Партиите, ако има избори сега, се подреждат по следния начин: ГЕРБ-24.7%, БСП-18.2%, ДПС-8.2%, Атака-6.5% , като има известен шанс СДС да прескочи бариерата, но те са на ръба. За ДПС специално тя подчерта, че те ще имат повече гласове от Атака, поради твърде националистическите изказвания на членове на Атака, привържениците на увеличават и сплотяват електората на ДПС.

 ДПС непрекъснато увеличават абсолютния дял на гласоподавателите си, което е феномен, като се има предвид,че техни членове не само емигрират, но и мигрират вътре в страната, а процентът гласували за тази партия се увеличава. Не може да се пренебрегне фактът, че раждаемостта при етноса е два пъти по-голяма, също привличането на ромски организации към партията и т.н.

И с известно чувство за хумор Мира Янова уточни, че поначало българинът в момента не се интересува от политика, а повече от шоу и забавления. “Политиката не е приоритетна област на българина, за него повече зрелища, по-малко хляб, каза Янова.

Тя каза още, че се опасява, че има опасност отново да бъдем сервирани с нов изборен закон три месеца преди изборите, което ще обърка всички прогнози и размести нагласите у хората. Това ще внесе огромна неопределеност в резултатите.

До месец МБМД ще представи обобщение на одобрението на хората към институциите в последните 2 години , които са доста интересни. Мира Янова каза още, че в България много силно се подценява директното общуване с избирателите, но както обясни не може с „Мерцедес“ да отидеш в някое село и да чакаш одобрение.

Източник:БГНЕС, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...