Започва приемът на документи за държавни помощи по схемата „de minimis”

398
Започва приемът на документи за държавни помощи по схемата „de minimis”

От утре, 15 февруари до 23 май 2008 г., в Областните поделения на ДФ “Земеделие” започва приемът на документи за държавни помощи по схемата „de minimis”, реши късно снощи Управителният съвет на фонда. С цел максимално да се скъсят сроковете, в които фермерите могат да получат средствата, ще бъдат дадени извънредни правомощия на областите поделения да изплащат на кандидатите левовата равностойност на 4500 евро до 30 май 2008 г.

Помощ до такъв размер се очаква да получат до 90 на сто от кандидатстващите по de minimis. Държавната помощ ще се изплаща до десет дни след подаване на документите. По схемата фермерите имат право да получат в рамките на три години подпомагане в левовата равностойност на 7 500 евро. Документите на тези, които кандидатстват за държавна помощ над 4 500 евро, ще се обработват в Централно управление на Фонд “Земеделие”. Общият ресурс по схемата възлиза на 21 млн. лв.

На средства по de minimis ще имат право тези млекопроизводители, които имат регистрация най-късно от 2007 г., защото помощта се изплаща за събития, настъпили вследствие на неблагоприятни климатични условия през миналата година.

Стопаните ще получат по 300 лева за крава, за биволица – 320 лева, за овца – 40 лева и за коза – 20 лева.

Около 24 хиляди са вече подадените Заявления за намерение за подпомагане по схемата „de minimis”.

От утре започва и приемът на документи за държавната помощ за подпомагане изхранването на животни и птици от Националния генофонд, реши още УС на ДФЗ.

По линията се разпределят 8 млн. и 400 хил. лв., като крайна дата за договарянето им е 31 май, а за изплащането им - 30 юли 2008 година. Отпадат ограниченията за максималния размер от финансов ресурс, който може да ползва един земеделски производител в рамките на една година за съществуващите държавни помощи. Досега ограничението беше 150 000 лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg