Защо цените на тока растат и какво стои зад поредното поскъпване?

704
Защо цените на тока растат и какво стои зад поредното поскъпване?

© Pixabay

„Винаги усилието е да се запазят цените за бита с възможно най-малко увеличение. Когато всички останали пазарни сегменти вече са на свободния пазар, инструментите за това намаляват“.

Това коментира в предаването „Преди всички“ на БНР доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Такива повишения – 40-50%, говорим за енергийна компонента, са направо шокови, особено за малкия бизнес, който още не е свикнал да бъде на свободен пазар“, отбеляза Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.


Има различни причини за това да не се предлагат дългосрочно количества на електроенергийната борса, поясни доц. Георгиев. По думите му самият бизнес е искал повече количества през пазара „ден напред“ като най-ликвиден и даващ сигнал каква е стойността на енергията в момента. 

По-малките потребители до миналата година бяха защитени, на тях КЕВР им определяше цена. Сега трябва да се научат да следят този пазар, подчерта Ивайло Найденов и посъветва потребителите много внимателно да четат всички условия в сключваните от тях договори за доставка на ток.

Софиянци най-силно засегнати от поскъпването на токаЖителите на София ще бъдат най-сериозно ударени от предстоящото поскъпване на електроенергията и топлоенергията от 1 юли 2021 г.

Всяка политика, всяка сделка – зелена или друга, на глобално или европейско равнище, трябва да бъде покрита от потребителите и не можем да се учудваме, че цената на електроенергията скача, когато цената на емисиите расте, при това с регулаторна намеса, посочи още доц. Атанас Георгиев.

„В една лодка сме – целият Европейски съюз, и в тази лодка плиска от всички страни“, отбеляза доц. Георгиев.

„Всички плащаме сметката най-накрая. Когато се увеличава цената на енергията, се увеличават производствените разходи, съответно се повишават цените на суровините. Имаме всеобща верига на повишение – това е общата картина в Европа от началото на годината.

Не само в цената на електроенергията, в цената на природния газ се наблюдават същите тенденции. Европа тази година е с много високи ценови равнища, в сравнение с останалия свят“, изтъкна Георгиев.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg