Български роботи на пазара в над 30 страни

1255
Български роботи на пазара в над 30 страни

Роботи, произведени в България, се предлагат в над 30 страни на 3 континента, научаваме от електронното издание на Deutsche Welle, посветено на сравнително малката българска фирма-производителка “Спесима". Досега в света работят към 500 робота, произведени от фирмата. Продукцията на предприятието е в областта на системи за автоматизация на производството и по-точно представлява разработване на роботи-манипулатори на машини за леене на алуминиеви сплави, съобщава Money.bg.

Това е и продуктът, който е подтикнал германския концерн Оскар Фрех, световен лидер в производството на машини за леене на такива сплави, към сътрудничество с малката българска компания.

По думите на управителя на концерна Йоанис Йоанидис, немците са в частност привлечени от знанията и опита на малката българска фирма, както и от конкретния продукт. Управителят обаче, доколкото можем да съдим от думите му пред германската медия, е по-скоро учуден от неговата конкурентноспособност: "Много е интересно, че българските продукти са конкурентноспособни", гласи неговият коментар.

Иначе “Спесима” съществува от 1989 г. и работи с персонал от около 30 човека. Интересен е фактът, че тя работи и със студенти от Техническия Университет, на което сътрудничество, по думите на управителят Венцислав Славков, се дължи частично и успехът на фирмата по отношение на подбор на персонал. Стратегията й е да се опитва да задържа най-талантливите от стажуващите студенти.

Германският концерн работи с българската фирма от 1994 г. Очевидно качеството на българските роботи впечатлява неговите специалисти и през 1997г. той придобива 50% от дяловете й. Опитът и позициите на концерна в областта на износа от своя страна са ключови за реализацията на продукцията на фирмата. Резултатът, както споменахме, е че тя в момента предлага продукция в над 30 страни на три континента.

Сътрудничеството на равни начала между малка фирма и концерн-лидер в световен мащаб е донякъде странно, но не е случайно. И двете страни са съгласни, че то носи само предимства.

При положение, че продуктът на българската фирма е това, от което германците се нуждаят, както и, че позициите и опитът на концерна са решаващи за родния производител, „симбиозата" между тях е логична, пишат още от Money.bg.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg