Американските банки свиват клоновата си мрежа

700
Американските банки свиват клоновата си мрежа

© Pixabay

Банковите клонове в американските градове намаляват, а най-потърпевши са отдалечените селски райони и бедните общини, в които живеят предимно представители на етническите малцинства. Това се посочва в анализ на Федералния резерв на САЩ, цитиран от Kredit.bg.

Повече от половината (51%) от общо 3 114 общини в Съединените щати отчитат спад в броя на физическите банкови клонове в периода от 2012 до 2017 г. Основната причина за това е консолидацията в банковия сектор след финансовата криза, както и дигитализацията на финансовата индустрия.

Селските общини, които са малко под 800, са загубили 1 553 клона, което представлява спад от 14% за петгодишния период, отбелязват от Фед. Понижението в тези райони е доста по-сериозно от това в градските области, където клоновете са намалели с 9%.

Тази тенденция може да окаже силно негативно влияние върху местното население, тъй като в много от тези региони икономическата среда и без това е неблагоприятна, се посочва още в анализа на централната банка.

Според анализаторите на Фед затварянето на местните банки в много общини лишава голяма част от населението от адекватно финансово обслужване, а фирмите губят достъпа до кредитни ресурси, необходими за поддържането и разширяването на техния бизнес.

Анализаторите на Фед припомнят, че при увеличаване на дистанцията между банката и кредитополучателия лихвите обикновено скачат. По тази причина много компании предпочитат да теглят заеми от локалните банкови институции.


Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg