Британските финансови гиганти HSBC и RBS пускат в ескплоатация нови платформи за дигитално банкиране, на фона на засилващата се конкуренция между банките и финансовите стартъп компании, пише Kredit.bg.

HSBC представи новото си приложение за корпоративно банкиране, което е базирано на вътрешната разработка на банката под кодовото название Project Iceberg.

Официалното име на новия продукт е HSBC Kinetic. Той вече е във фаза на т. нар. "бета тестове", което означава, че финалната версия скоро ще бъде достъпна за потребителите.

HSBC Kinetic ще даде възможност на шефовете на малките и средните компании да управляват своето банково счетоводство изцяло през мобилните си устройства.

Те ще получават статистически извадки в реално време за разходите и паричните потоци на бизнеса, както и възможност за онлайн кредитиране.

Питър Макинтайър, който ръководи корпоративния отдел на HSBC за дребния бизнес, твърди, че целта на банката е да предложи Kinetic и на пазарите извън Великобритания. Разработката на новата услуга е дело на екип от около 150 човека, който работи извън основния офис на институцията в Канари Уорф.

RBS пък съвсем скоро ще пусне на пазара своята дигитална банка Bo, която ще оперира самостоятелно и ще е насочена към клиентите, които искат да имат по-широк контрол върху своите средства.

Приложението ще насърчава потребителите да съставят стриктен бюджет на своите лични финанси, да спестяват повече и да избягват излишните разходи. Основната таргет група на Bo са близо 17 милиона британци, които разполагат с лични спестявания от под 100 паунда (117 евро).

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg