Австралийските банки ще преминават климатични стрес тестове

748
Австралийските банки ще преминават климатични стрес тестове

© Pixabay

Австралийските банки вече ще преминават климатични стрес тестове, както и проверки на системите за киберзащита.

Това обяви Австралийският банков регулатор, цитиран от Kredit.bg.

Освен на традиционните макроикономически шокове, тезорите трябва да са подготвени да отговорят на всички съвременни предизвикателства, за да гарантират сигурността на своите вложители, се казва още в съобщението на регулатора.

Според институцията е време всички финансови институции, а не само най-големите банки, да променят мисленето си по отношение на бъдещите рискове.


Методологията на тестовете е разработена във Великобритания и е в процес на развитие от няколко години, но въвеждането ѝ бе ускорено заради пожарите, които опустошиха голяма част от територията на Австралия през последната година.

Според икономистите бедствията може да забавят икономическия растеж на страната за 2020 г. с между 0.1 и 0.4 процентни пункта, като най-засегнатите сектори са земеделието, туризма, строителството и търговията.

Като част от стрес тестовете банките ще трябва да оценяват устойчивостта на портфейлите си при различни негативни климатични сценарии, включително пожари, земетресения и наводнения.

Междувременно австралийските трезори вече вземат мерки за ограничаване на негативните ефекти от климатичните промени върху техния бизнес модел.

Commonwealth Bank of Australia, която е най-големият кредитор в страната, анализира какво влияние биха оказали върху портфейла ѝ подобни събития.

Освен това много от банките в Австралия обявиха, че ще ограничат финансирането за секторите с висок въглероден отпечатък, като добива на въглища.

Засега те е ясно обаче дали трезорите ще трябва да оповестяват публично резултатите от климатичните стрес тестове.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg