ЕЦБ остави лихвената и паричната си политика без промени

260
ЕЦБ остави лихвената и паричната си политика без промени

© Pixabay.com

Европейската централна банка (ЕЦБ) днес не внесе промени в лихвената и паричната си политика, въпреки продължаващия инфлационен натиск.

Финансовата институция беше обявила през септември, че ще купува по-малко облигации на фона на нарастващите потребителски цени. Инфлацията в еврозоната достигна 3.4% през септември, което представлява 13-годишен максимум.

Тогава президентът на ЕЦБ Кристин Лагард поясни, че това е рекалибриране на програмата, но не и ограничаване. Това е така, защото според ЕЦБ по-високата инфлация е временна и ще отслабне през 2022 г.


Не всички обаче са съгласни с централната банка. В интервю за CNBC Джеймс фон Молтке, старши финансов директор на Deutsche Bank, заяви, че инфлацията “ще бъде повече от преходна.”

На фона на всичко това наблюдатели на ЕЦБ очакват Лагард да обяви официално ограничаване на стимулите през декември.

Светът е залят с пари, но това няма да продължи вечноКъдето и да погледне човек финансовата система е залята с пари от пандемичните програми за стимули


Пандемичната програма на банката се очаква да приключи в началото на март 2022 г. Така че много анализатори очакват коригиране на стимулите на банката преди това.

Някои предполагат, че ЕЦВ вероятно ще продължи да изкупува държавни облигации, но чрез други не толкова гъвкави програми.

Когато става въпрос за лихвените проценти, някои пазарни играчи смятат, че ЕЦБ подценява инфлационния натиск и по тази причина вероятно ще трябва да обяви повишение на лихвите преди края на следващата година.

От ЕЦБ са казвали, че ще започнат да вдигат лихвите, само когато инфлацията остане на ниво от 2% в средносрочен план. В момента според прогнозите на банката потребителските цени няма да останат на тези нива в продължителен период.

От ЕЦБ прогнозират 2.2% инфлация през 2021 г., 1.7% през 2022 г. и 1.5% през 2023 г., което е под таргета й от 2%. Банката ще обнови тези прогнози в началото на декември.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg