Какво представлява кешаут рефинансирането?

967
Какво представлява кешаут рефинансирането?

© Pixabay

Какво можете да направите, ако изплащате ипотечен кредит, но имате спешна нужда от свежи пари?

Отговорът в много случай е свързан с т. нар. "кешаут рефинансиране", пише платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg. 

При него текущият жилищен кредит се замества с нов, който е за по-голяма сума. С нея се изплащат задълженията по предишния заем, а остатъкът може да бъде използван за други цели.

Как работи кешаут рефинансирането?


При обикновеното рефинансиране кредитополучателят тегли нов заем в размер, равен на дължимата сума. Целта в повечето случаи е да се договори по-ниска лихва или да се намали срокът на изплащане на кредита.

Кешаут рефинансирането обаче е малко по-различно, защото част от стойността на имота, използван като обезпечение на заема, остава за кредитополучателя под формата на кеш. Ето и един типичен пример.

Да кажем, че изплащате кредит, който сте изтеглили преди 5 години. Тогава цената на жилището е била 100 000 лева, от които 80% (80 000 лева) са финансирани със заем. Пет години по-късно цената на апартамента се е повишила до 130 000 лева, а оставащата главница по кредита възлиза на 65 000 лева.

Какви са възможностите?

Ако прибегнете до опцията за кешаут финансиране, можете да изтеглите от банката нов кредит за сума до 104 000 лева (80% от пазарната оценка на жилището). От тях 65 000 лева ще отидат за погасяване на стария кредит, а останалите 39 000 можете да използвате за други цели - ремонт, покриване на други краткосрочни задължения, вноски за образование на децата и т.н.

Кешаут рефинансирането се базира на допускането, че в дългосрочен план стойността на невдижимите имоти расте и съответно може да се използва като обезпечение на кредити с по-голям размер.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Ще продължат ли да поскъпват имотите в страната? Кои са едни от най-атрактивните проекти в големите градове днес? Удачен момент ли е да изтеглим кредит? Колко мога да спестя, ако рефинансирам задължението си днес?

Отговорите на всички тези въпроси ще научите на 25 септември от 17:00 ч. в литературен клуб "Перото".

Входът е свободен!

Повече информация можете да откриете на страницата на събитието във Facebook

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Krept
# 0
18:01 | 24 January 2020
Изпратете ни имейл на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg