Кои банки ни кредитираха в последните 3 и 12 месеца?

1328
Кои банки ни кредитираха в последните 3 и 12 месеца?

© Steve Buissinne from Pixabay

Ниските лихви по потребителските и ипотечните кредити водят до сериозно нарастване на кредитните портфейли на голяма част от банките в страната.

Освен повишеното отдаване на заеми, налице е сериозно разместване при банките и вследствие на рефинансиранията.

Какво показват последните данни на централната ни банка? Кои са банките, които бележат най-силен ръст при кредитната си дейност?

Справка на Profit.bg сочи, че шест от 22-те банки, занимаващи се с кредитиране, отчитат ръст на кредитните си портфейли от повече от 100 млн. лв. за 12 месеца до 30 септември.


Лидер спрямо деветмесечието на 2018 г., е Банка ДСК, отчела нарастване от над половин милиард лева (546 млн. лв.), следвана от Райфайзенбанк (435 млн. лв.) и Пощенска банка (265 млн. лв.).

Последната е на финалната права по придобиването на Банка Пиреос България, като очакваната дата на оперативното обединение на двете институции ще е на 18 ноември тази година.

Това ще създаде една от четирите банки у нас с активи за над 10 млрд. лв., като голяма е вероятността Пощенска банка да изпревари ОББ като третата по големина банка в страната.

Ръст от 235 и 226 млн. лв. се отчита при Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка, докато нарастването на кредитния портфейл за Експресбанк е от 140 млн. лв.

Как да излезем от Ако доходите ви не стигат, за да покривате месечните вноски по кредитите и лихвите върху съществуващите ви задължения започват да се натрупват, вероятно сте попаднали в т. нар.

С над 90 млн. лв. повишения са отдадените кредити от страна на Централна кооперативна банка и БНП Париба Пърсънъл Файненс, а топ 10 се допълва от Ти Би Ай Банк и Обединена Българска Банка.

Само за последните 3 месеца кредитните портфейли, или отдадените заеми от банките към домакинствата, са се повишили с 672 млн. лв.

Най-силен ръст при жилищното кредитиране се отчита при Уникредит Булбанк (88 млн. лв.), следвана от Райфайзенбанк с 68 млн. лв. и Банка ДСК с 57 млн. лв. В топ 5 са още Първа инвестиционна банка и Пощенска банка.

При потребителските кредити най-висок ръст е отчетен при Банка ДСК (89 млн. лв.), следвана от Райфайзенбанк и Първа инвестиционна банка, добавили 52 и 37 млн. лв. нови кредити.

Сред „отличниците“ са още БНП Париба Пърсънъл Файненс и Пощенска банка, където статистиката сочи ръст от 33 и 28 млн. лв. 

Средната лихва по ипотечните кредити вече е под 3%При потребителските кредити пък се наблюдава лек ръст, като средният лихвен процент по заемите в лева нараства с 0.06 процентни пункта през септември

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Данаил Миленов
# 0
02:04 | 24 April 2020
Внимание, запорират Ви сметката без аргумент и обяснение, искат от Вас много дпоокументи и след това нищо със седмици. Уникредит са прикрити измамници.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg