Кредитирането засилва темповете на растеж през септември

559
Кредитирането засилва темповете на растеж през септември

© Pixabay

Кредитите за домакинствата нарастват със 7.5% на годишна база през септември до 25.14 млрд. лв., като леко ускоряват темповете си на растеж спрямо предходния месец, когато увеличението беше със 7.4 на сто. Това показват данните на Българската народна банка.

Ръстът на кредитите обаче остава по-слаб от този през септември 2019 година, когато достигна 9.5 на сто.

През септември тази година потребителските кредити се увеличават с 6.2 на сто, жилищните бележат ръст от 12.3 на сто, а при овърдрафта се наблюдава спад с 6.7 на сто.


В сегмента на фирменото кредитиране за нефинансовите предприятия повишението е с 2% на годишна база, а общият обем на заемите достига 34.81 милиарда лева към края на септември.

Общият кредитен портфейл на банките се увеличава с 5.9% на годишна база през септември и достига 64.3 милиарда лева. Повишението е с 0.2 процентни пункта по-слабо в сравнение с август тази година.

Депозитите на домакинствата бележат ръст от 7.9% на годишна база до 58.15 милиарда лева, като ускоряват темповете си на растеж спрямо август, когато увеличението беше със 7.6 на сто.

Фирмените депозити пък регистрират повишение от 12.4% през септември до 28.52 милиарда лева, като също ускоряват темпа на растеж спрямо предходния месец с 0.2 процентни пункта.

В края на септември 2020 г. съвкупните депозити на неправителствения сектор достигат 89.78 млрд. лв., или 80.9% от брутния вътрешен продукт. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg