След две и половина годишно забавяне, новата щатска банкнота с номинал 100 долара влезе в обръщение на 8 октомври 2015 година. Банкнотата обаче се сдоби със сериозен противник в лицето на бившия финансов министър на САЩ – Лари Самърс, който се обяви за спиране на нейното отпечатване.

В отворено писмо, публикувано в изданието Washington Post, Самърс се позовава на изследвания, които сочат, че печатането на банкноти с голям номинал облагодетелства престъпността и стимулира корупцията.

„Мораториум върху принтирането на банкноти с висок номинал ще направи света по-добро място. Особено с пълна сила важи това за банкнотите с номинал 500 евро, която е близо шест пъти по-ценна от тази с номинал 100 долара“, пише Самърс.

Вижте още: Най-голямата европейска банкнота на път да изчезне

Всъщност първите стъпки за изчезването на банкнотата от 500 евро вече са направени. Изявление на президента на Европейската централна банка Марио Драги от вторник сигнализира, че най-голямата европейска банкнота може да бъде спряна от обращение заради многото злоупотреби с нея.

Според общественото мнение банкнотите с големи деноминации се използват за криминални цели. Затова ЕЦБ обмисля действия в тази насока. Според високопоставени източници в европейските финансови институции банкнотата от 500 евро улеснява прането на пари заради възможността да бъде пренасяна незабелязано.

Така че определено и банкнотата от 100 долара може да е следващата, която да изчезне. Ето десет факта, свързани с нея, които може да не са ви известни:

1. Банкнотата с номинал от 100 долара е най-голямата, печатана в САЩ в момента.

2. Първата такава банкнота е отпечатана през 1914 година с портрета на Бенджамин Франклин.

3. За първи път цитатът In God We Trust е включен в банкнотата през 1966 година.

4. Обновената банкнота от 100 долара е пусната в обращение през 2013 година, след две и половина годишно закъснение. Сред нововъведенията е микропечат. А някои обекти, нарисувани на банкнотата, променят цвета си при накланяне.

5. Дизайнът на банкнотата е променян само четири пъти в нейната история.

6. Средната 100-доларова банкнота е с продължителност на живот от 15 години, който е най-дългият сред всички щатски банкноти.

7. Разходът за производството на една банкнота е едва 14.3 цента.

8. 100-доларовата банкнота е най-често фалшифицираната в САЩ.

9. През 1996 година дизайнът на банкнотата е променен, така че образът на Бенджамин Франклин да не е в центъра й.

10. Лентата на новата банкнота е вплетена в нея, а не е залепена. Последните 100 долара разполагат също така с още една защитна 3D синя лента и допълнителни водни знаци.