В края на 2015 г. кредитите на домакинствата от банките в страната възлизат на 18.31 млрд. лв., сочат данни на Българска народна банка.

От тях редовно обслужвани са 15.17 млрд. лв., или 82.84%.

С просрочие пък са съответно 18.33% от жилищните кредити, отпуснати на населението, както и 14.05% от потребителските заеми.

При кои кредити забавянето е най-голямо?

Проблем за банките в момента са близо 1.9 млрд. лв. кредити, съответно 1.07 млрд. лв. жилищни ипотечни заеми и 818 млн. лв. потребителски заеми, при които има забавяне в плащанията от повече от 180 дни.

Необслужени между 90 и 180 дни са малко над 215 млн. лв., съставляващи 2.46% от общите кредити за домакинствата.

До 90 дни забавяне пък има при 8% от кредитите, равняващи се на над 720 млн. лв.

Какво можем да направим, ако имаме проблем с изплащането на заема?

Лихвите по кредитите в момента са на нива, значително по-ниски дори от преди настъпването на световната криза от октомври 2008 г. В случай че лихвата ви е по-висока от днешните нива, то може да предоговорите кредита си или да го рефинансирате със заем от друга банка.

Вариант също така е и увеличение на периода за изплащане на кредита ви, въпреки че при това положение ще плащате повече лихви, но пък за сметка на това месечната ви вноска може да е по-подходяща за вас.

Имайте предвид, че при по-високи месечни постъпления може да погасите част от заема, което ще ви спести пари в идните месеци и години.

При положение че договорите по-кратък срок на изплащане за кредита си, върнатата сума на банката в края на периода ще е доста по-ниска от предварително договорената.