Българо-Американски Инвестиционен Фонд (БАИФ) сключи договор да продаде 49.99% (6 311 100 акции) от капитала на Българо-Американска Кредитна Банка АД (

) на Allied Irish Banks, p.l.c. (AIB).

БАИФ ще получи за продажбата на пакета от акции 216 196 551.85 евро, или 67 лв. на акция.

БАКБ е специализирана институция, която предоставя обезпечено финансиране на малки и средни предприятия в България. БАКБ е създадена през 1996 година и акциите й се търгуват на Българската Фондова Борса – София от март 2006 година. Банката е със седалище в София и разполага с четири офиса във важни регионални центрове на страната със 137 служители, както и с мрежа от мобилни консултанти, които покриват около 15 града.

БАИФ е частна корпорация от САЩ, учредена през 1991 година по силата на законодателство на Конгреса на САЩ за насърчаване на развитието на икономиките на източноевропейските страни.

AIB Group е най-голямата институция в банковия и финансов сектор на Ирландия. Тя оперира основно в Ирландия, Обединеното Кралство, Съединените Щати и Полша. В Полша, AIB притежава 70.5% от акциите на банка BZWBK, която има над 380 офиса, основно в западната част на страната. AIB притежава и 24.3% дял от M&T Bank, една от големите регионални банки в САЩ.

Приключването на сделката ще се извърши след получаване на необходимите регулаторни разрешения.

Консултант на БАИФ по сделката е UniCredit Markets & Investment Banking чрез CA IB Corporate Finance Limited, а консултант на AIB е AIB Corporate Finance Limited.
На базата на неодитираните консолидирани финансови отчети на БАКБ за 2007 година, Банката е реализирала нетна печалба от 27 милиона евро, увеличила е активите си до 358 милиона евро и има акционерен капитал от приблизително 80 милиона евро.

Франк Бауър, Главен изпълнителен директор на БАИФ и БАКБ, коментира „Успехът на България в голяма степен се дължи на сектора на малките и средни предприятия, в който БАКБ е движеща сила. В резултат на своята ясна стратегия, фокусирана върху иновативността и услугите, предоставяни на клиентите, БАКБ трайно е най-печелившата банка в България. Вярваме, че като нов стратегически инвеститор AIB ще работи със същата предприемчивост и високи стандарти. Комбинацията на БАКБ и AIB ще бъде от полза за всички – клиенти, служители, мениджмънт и акционери – това е наистина голям ден за всеки от тях.”

Юджийн Шийхи, Главен изпълнителен директор на AIB Group, казва следното: „Тази инвестиция е част от стратегията на AIB за Централна и Източна Европа, която е насочена към отделни пазари с голям растеж и включва придобиване и инвестиране при разумна цена в бизнеси, опериращи в сфери, където AIB има значителен опит (в конкретния случай, бизнес кредитирането). БАКБ представлява за нас много привлекателна възможност за растеж и ние очакваме с нетърпение да работим с изключителния мениджърски екип, който е изградил този бизнес. Вярваме, че AIB може да добави значителна стойност към бизнеса в бъдеще.”