Credit Agricole потвърди днес, че води ексклузивни преговори за продажбата на гръцкото си подразделение Emporiki на Alpha Bank на символичната цена от едно евро в зaмяна на финансови ангажименти от страна на купувача, информира Reuters.

Третата най-голяма банка във Франция вече е инжектирала милиарди евро в Emporiki и иска да намали експозицията си, след като гръцките банки пострадаха от дълговата криза и лошите кредити.

Съгласно условията по предложението на Alpha рекапитализацията на Emporiki на стойност 2.3 млрд. евро ще бъде увеличена до 2.85 млрд. долара, а Credit Agricole ще купи и конвертируеми облигации на Alpha Bank за 150 млн. евро.

От Credit Agricole смятат, че тази сделка ще помогне на банката да постигне целите за платежоспособност на групата в края на 2013 г.

"Сделката ще спомогне за консолидацията на гръцкия банков сектор като част от преструктурирането и възстановяването на финансовия сектор на страната", смятат от Credit Agricole.

Сделката, която ще е за символичната цена от 1 евро, се очаква да бъде финализирана до края на годината, информират от Credit Agricole.

Вчера банков източник, запознат с преговорите, информира Reuters, че Credit Agricole се очаква да избере Alpha Bank като предпочитания кандидат за гръцкото си подразделение. National Bank of Greece и Eurobank също подадоха оферти за Emporiki.

Гръцкият фонд за финансова стабилност бе уведомил потенциалните купувачи на Emporiki, че ще даде зелена светлина за придобиване, само ако банката е бъде рекапитализирана и напълно финансирана, преди да бъде продаден.

Фондът е основен акционер и в трите банки, които искат да придобият Emporiki, която пък бе купена от Credit Agricole през 2006 г.