1218 лв. на минута или 20.31 лв. на секунда. На толкова се равнява печалбата на банковата система у нас за първите пет месеца на година.

По данни на Българска народна банка, за периода 1 януари – 31 май 30 банки в страната са реализирали печалба в размер на 265 млн. лв.

Финансовият резултат е с 2 млн. лв. по-добър от този за сравнимия период на година по-рано, когато на всяка секунда трезорите печелеха по 20.03 лв.

В рекордната в историята на банковата система 2008 г. банките спечелиха 588 млн. лв. за периода до края на май месец.

Както и управителят на Българска народна банка Иван Искров подчерта преди дни, „банките у нас
генерират доходи преди всичко от основната си дейност (кредитирането)". Кризата не е променила това.

Логично е, че кредитната дейност и занапред ще продължи да бъде основният източник на доход за банките у нас, заяви още Искров.

През май от Кредит Център отчетоха раздвижване в луксозния сегмент при покупката на имоти, което бе съпроводено и с повишение в средния размер на търсените кредити.

Средният размер на ипотечните кредити, изтеглени през май, е равен на 35 650 евро. Съотношението между европейската и българската валута е 57 на сто в полза на лева.

В края на настоящия месец, когато се очаква да излязат данните от Българска народна банка за банковата система и Агенцията по вписвания за броя на осъществените покупко/продажби на имоти, те ще ни дадат отговор на няколко въпроса.

Продължава ли ръстът в сключените сделки, което би означавало, че имотите вече са намерили или се намират близо до равновестните си нива и дали все повече хора прибягват до тегленето на ипотечен кредит, което, от своя страна, би се отразило в бъдеще в печалбите на банковата ни система.

А по-високите печалби биха довели до допълнително капитализиране на банките в страната, а с това ще се засилят и буферите за поддържане на стабилността й в бъдеще.