Банките у нас с 305 млн. лв. печалба за три месеца

2970
Банките у нас с 305 млн. лв. печалба за три месеца

В края на първото тримесечие на 2016 г. банковата система отчита повишена ликвидна позиция и засилен балансов капитал. През тримесечието коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба No 11 на БНБ, се увеличава до 37.07% под влияние на динамиката при сумата на пасивите.

В края на март ликвидните активи са 27.6 млрд. лв., като в тях най-голям остава делът на паричните средства и парични салда при БНБ (49.5%).

Брутният размер на необслужваните кредити и аванси в банковата система в края на отчетния период е 10.735 млрд. лв. Спрямо 31 декември 2015 г. той намалява с 291 млн. лв.

Печалбата на банковия сектор в края на първото тримесечие на 2016 г. е 305 млн. лв., или с 20 млн. лв. по-висока от реализираната за същия период на миналата година, информират от централната банка.

Основен принос има нетният лихвен доход, който е увеличен с 30 млн. лв.

Към 31 март 2016 г. натрупаната обезценка по кредити и вземания в банковата система възлиза на 175 млн. лв. (при 174 млн. лв. година по-рано).

Общата сума на активите в края на отчетното тримесечие е 87.1 млрд. лв., или с 388 млн. лв. (0.4%) по-малко спрямо 31 декември 2015 г.

Най-голямо е намалението при паричните салда в централни банки – с 2.6 млрд. лв. (17.3%).

Средствата са инвестирани главно под формата на ценни книжа и вземания от кредитни институции.

През периода портфейлите с ценни книжа се увеличават с1.3 млрд. лв. (11.9%), като най-съществен е растежът при облигациите на българското правителство, деноминирани в евро.

Тримесечната динамика в баланса на банковата система е повлияна и от  осъщественото през периода придобиване на Алфа банка – клон България, от страна на ЮробанкБългария. С придобиването на Алфа банка активите на Юробанк достигат 6.6 млрд. лв.

В края на март делът на петте най-големи кредитни институции в активите на банковата система е 57.5%.

През тримесечието кредитният портфейл на банковия сектор (без кредитите за сектори „централни банки“ и „кредитни институции“) намалява с 1 млрд. лв. (1.9%).

Всички сегменти на портфейла отчитат спад, като влияние оказват и извършени продажби на кредити. С най-голям абсолютен размер намаляват кредитите за нефинансови предприятия (с 654 млн. лв.), следвани от тези за домакинства (с 259 млн. лв.).

Общият размер на депозитите намалява през тримесечието с 695 млн. лв. (0.9%).

Спад е отчетен при депозитите от нефинансови предприятия (с 664 млн. лв.) и от кредитни институции (с 580 млн. лв.). Ресурсът от домакинства нараства с 211 млн. лв., а делът му в общия размер на депозитите достига 60.6%.

През периода се увеличават и привлечените средства от други финансови предприятия (със 195 млн. лв.), както и от сектор „държавно управление“ (със 144 млн. лв.).

В края на тримесечието собственият капитал в баланса на банковата система е 11.6 млрд. лв. През тримесечието той нараства със 115 млн. лв. (1.0%). Внесеният капитал е увеличен със 141 млн. лв.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg