Банките у нас с 305 млн. лв. печалба за три месеца

3009
Банките у нас с 305 млн. лв. печалба за три месеца

В края на първото тримесечие на 2016 г. банковата система отчита повишена ликвидна позиция и засилен балансов капитал. През тримесечието коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба No 11 на БНБ, се увеличава до 37.07% под влияние на динамиката при сумата на пасивите.

В края на март ликвидните активи са 27.6 млрд. лв., като в тях най-голям остава делът на паричните средства и парични салда при БНБ (49.5%).

Брутният размер на необслужваните кредити и аванси в банковата система в края на отчетния период е 10.735 млрд. лв. Спрямо 31 декември 2015 г. той намалява с 291 млн. лв.

Печалбата на банковия сектор в края на първото тримесечие на 2016 г. е 305 млн. лв., или с 20 млн. лв. по-висока от реализираната за същия период на миналата година, информират от централната банка.

Основен принос има нетният лихвен доход, който е увеличен с 30 млн. лв.

Към 31 март 2016 г. натрупаната обезценка по кредити и вземания в банковата система възлиза на 175 млн. лв. (при 174 млн. лв. година по-рано).

Общата сума на активите в края на отчетното тримесечие е 87.1 млрд. лв., или с 388 млн. лв. (0.4%) по-малко спрямо 31 декември 2015 г.

Най-голямо е намалението при паричните салда в централни банки – с 2.6 млрд. лв. (17.3%).

Средствата са инвестирани главно под формата на ценни книжа и вземания от кредитни институции.

През периода портфейлите с ценни книжа се увеличават с1.3 млрд. лв. (11.9%), като най-съществен е растежът при облигациите на българското правителство, деноминирани в евро.

Тримесечната динамика в баланса на банковата система е повлияна и от  осъщественото през периода придобиване на Алфа банка – клон България, от страна на ЮробанкБългария. С придобиването на Алфа банка активите на Юробанк достигат 6.6 млрд. лв.

В края на март делът на петте най-големи кредитни институции в активите на банковата система е 57.5%.

През тримесечието кредитният портфейл на банковия сектор (без кредитите за сектори „централни банки“ и „кредитни институции“) намалява с 1 млрд. лв. (1.9%).

Всички сегменти на портфейла отчитат спад, като влияние оказват и извършени продажби на кредити. С най-голям абсолютен размер намаляват кредитите за нефинансови предприятия (с 654 млн. лв.), следвани от тези за домакинства (с 259 млн. лв.).

Общият размер на депозитите намалява през тримесечието с 695 млн. лв. (0.9%).

Спад е отчетен при депозитите от нефинансови предприятия (с 664 млн. лв.) и от кредитни институции (с 580 млн. лв.). Ресурсът от домакинства нараства с 211 млн. лв., а делът му в общия размер на депозитите достига 60.6%.

През периода се увеличават и привлечените средства от други финансови предприятия (със 195 млн. лв.), както и от сектор „държавно управление“ (със 144 млн. лв.).

В края на тримесечието собственият капитал в баланса на банковата система е 11.6 млрд. лв. През тримесечието той нараства със 115 млн. лв. (1.0%). Внесеният капитал е увеличен със 141 млн. лв.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...