Банковата система с 46 млн. лв печалба за януари

1473
Банковата система с 46 млн. лв печалба за януари

През първия месец на 2011 г. не се наблюдават промени в очерталите се през изминалата година тенденции за банковата система и тя остава стабилна, показват данни на Българска народна банка (БНБ).

Ликвидната позиция на банковия сектор се запазва адекватна на структурата на привлечения ресурс. Съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите в края на януари е 23.76%. Независимо от отчетената през месеца обезценка (111 млн. лв.), изцяло покрита от доходите от основна дейност, кредитните институции у нас започват 2011 г. с положителен финансов резултат, като генерират през първия месец нетна печалба в размер на 46 млн. лв. Тя допълва неразпределения финансов резултат за 2010 г. и засилва капацитета на системата и на отделните банки да компенсират негативите от влошаването на кредитния портфейл.

В края на януари общата сума на активите на банковата система леко намалява с 0.3% и достига 73.5 млрд. лв., като динамиката е под влияние на сезонни фактори. Регистрирано е увеличение на ценните книжа в портфейлите, държани за търгуване и определени по справедлива стойност, и едновременно намаление на тези на разположение за продажба и държани до падеж. Няма значителни изменения в пазарните позиции по групи банки и при отделните кредитни институции.


През месеца брутните кредити и аванси (без тези за кредитни институции) нарастват с 0.3% (177 млн. лв.). Корпоративните заеми се увеличават с 0.4% (150 млн. лв.), а експозициите на дребно намаляват с 0.3% (48 млн. лв.). Потребителският сегмент отчита спад от 0.4%, а жилищните ипотечни кредити - от 0.1%. В останалите позиции на кредитния портфейл (централни правителства, кредитни и некредитни институции) е налице месечен растеж.

Привлечените средства отбелязват незначително намаление от 0.6% (350 млн. лв.). И през януари продължава тенденцията на растеж на депозитите от населението, които се увеличават с 0.7% (200 млн. лв.), а ресурсът от институции, различни от кредитни, нараства с 2.9% (563 млн. лв.). В резултат делът на източниците на финансиране от резиденти продължава да се увеличава и към края на януари представлява 76.9% от общата сума на привлечените средства.

Спрямо декември 2010 г. балансовият капитал на системата се увеличава с 0.6% до 10.1 млрд. лв., а за последните дванадесет месеца е отчетен растеж от 6.9%. Основен принос за месечното нарастване има доходът от текущата година, подкрепен от повишението на резервите (включително неразпределени печалби).

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets one year after the end of the crisis
# 0
19:02 | 28 February 2011
Активите на банките намаляват, но се увеличават печалбите им. Когато кредитиращите институции започнат да продават активите си на цени под пазарните, могат да обявят публичен търг за тях. Изключително любопитно ми е защо банките не започнат да предлагат кредити и да плащат лихви на получилите кредитите. Би било чудесно и самите получатели на кредитите да определят лихвените проценти и датите, на които да получат съответните суми за кредитите. С подобни условия са облигациите, чрез които работещите в банките биха могли да използват за да увеличат още повече своите печалби. Congratulations to the team and managers of Profit.Bg. In God we trust and we like the money in all their kinds such as banknotes, stocks, shares, equitues, etc.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg