През първия месец на 2011 г. не се наблюдават промени в очерталите се през изминалата година тенденции за банковата система и тя остава стабилна, показват данни на Българска народна банка (БНБ).

Ликвидната позиция на банковия сектор се запазва адекватна на структурата на привлечения ресурс. Съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите в края на януари е 23.76%. Независимо от отчетената през месеца обезценка (111 млн. лв.), изцяло покрита от доходите от основна дейност, кредитните институции у нас започват 2011 г. с положителен финансов резултат, като генерират през първия месец нетна печалба в размер на 46 млн. лв. Тя допълва неразпределения финансов резултат за 2010 г. и засилва капацитета на системата и на отделните банки да компенсират негативите от влошаването на кредитния портфейл.

В края на януари общата сума на активите на банковата система леко намалява с 0.3% и достига 73.5 млрд. лв., като динамиката е под влияние на сезонни фактори. Регистрирано е увеличение на ценните книжа в портфейлите, държани за търгуване и определени по справедлива стойност, и едновременно намаление на тези на разположение за продажба и държани до падеж. Няма значителни изменения в пазарните позиции по групи банки и при отделните кредитни институции.

През месеца брутните кредити и аванси (без тези за кредитни институции) нарастват с 0.3% (177 млн. лв.). Корпоративните заеми се увеличават с 0.4% (150 млн. лв.), а експозициите на дребно намаляват с 0.3% (48 млн. лв.). Потребителският сегмент отчита спад от 0.4%, а жилищните ипотечни кредити - от 0.1%. В останалите позиции на кредитния портфейл (централни правителства, кредитни и некредитни институции) е налице месечен растеж.

Привлечените средства отбелязват незначително намаление от 0.6% (350 млн. лв.). И през януари продължава тенденцията на растеж на депозитите от населението, които се увеличават с 0.7% (200 млн. лв.), а ресурсът от институции, различни от кредитни, нараства с 2.9% (563 млн. лв.). В резултат делът на източниците на финансиране от резиденти продължава да се увеличава и към края на януари представлява 76.9% от общата сума на привлечените средства.

Спрямо декември 2010 г. балансовият капитал на системата се увеличава с 0.6% до 10.1 млрд. лв., а за последните дванадесет месеца е отчетен растеж от 6.9%. Основен принос за месечното нарастване има доходът от текущата година, подкрепен от повишението на резервите (включително неразпределени печалби).