Банковата система с 617 млн. лв нетна печалба за 2010 г.

2629
Банковата система с 617 млн. лв нетна печалба за 2010 г.

И през последното тримесечие на 2010 г. българската банкова система успява да съхрани формираните буфери и в края на декември отчита добри финансови показатели, показват данни на БНБ. Делът на експозициите с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) нараства до 11.90% (при 10.61% към септември), като темпът на нарастване се забавя спрямо предходните периоди.

Успоредно с това се увеличават и разходите за обезценка, които достигат 1 317 млн. лв. (с 26.6% повече спрямо края на 2009 г.). Посредством генерираните доходи от основна дейност банките съумяват да покрият повишения кредитен риск и свързаните с него допълнителни разходи за обезценка. Банковата система приключва 2010 г. с нетна (неодитирана) печалба от 617 млн. лв., която, макар и по-ниска от предходната година, се явява допълнителна капиталова защита. Нивото на капитала от първи ред остава непроменено през тримесечието (15.24%), а съотношението за обща капиталова адекватност слабо намалява до 17.48% (при 17.80% към септември). Наличният капиталов излишък е 2.8 млрд. лв. Спрямо септември коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, се подобрява с 2.2 процентни пункта до 24.37% и гарантира адекватно ниво на финансовото посредничество.

Към декември сумата на активите на банковата система е 73.7 млрд. лв., или с 2.2% повече спрямо третото тримесечие. Увеличение е отчетено в паричните средства и в портфейлите с ценни книжа, като в края на годината техният дял представлява съответно 9.9% и 7.4% от балансовото число на системата. За една година сумата на активите на банковия сектор нараства с 4%. За същия период петте най-големи банки намаляват пазарните си позиции с 3.5 процентни пункта до 54.5% от активите на системата, а делът на групата на малките и средните кредитни институции достига 40.7%.


За периода септември - декември брутните кредити (без тези за кредитни институции) нарастват с 0.7% (388 млн. лв.) и в края на 2010 г. достигат 53.9 млрд. лв. През отчетното тримесечие кредитите за предприятия отбелязват увеличение с 1.2%, а експозициите на дребно намаляват с 0.1%. При жилищните ипотечни кредити е налице растеж с 1.3% за разлика от потребителските заеми, при които има спад от 1.4%. В годишен хоризонт брутните кредити (без тези за кредитни институции) се увеличават с 2.7% (1.4 млрд. лв.), като е отчетено нарастване във всички сегменти с изключение на потребителския портфейл и на портфейла за некредитните институции.

През четвъртото тримесечие привлечените средства се увеличават с 2.3% и към 31.12.2010 г. достигат 63 млрд. лв. Депозитите от граждани и домакинства се увеличават с 5% (1.3 млрд. лв.), а ресурсът от институции, различни от кредитни - с 1.1% (207 млн. лв.). Към декември 2010 г. местните източници за финансиране на банковите операции осигуряват 76.3% от общата сума на привлечените средства в системата. В рамките на годината привлечените средства в банковия сектор нарастват с 3.6%.

Спрямо декември 2009 г. балансовият капитал на системата се увеличава с 6.1% до 10 млрд. лв., а за последното тримесечие е отчетен растеж от 3.5%. Най-съществен принос за тримесечното нарастване има доходът от текущата година, подкрепен от повишението на емитирания капитал (46 млн. лв.) и резервите (включително неразпределени печалби) - 178 млн. лв.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
16:01 | 31 January 2011
Печалбата на банковата система се образува предимно от голямата разлика между лихвените проценти по кредитите и тези по влоговете. Дано работещите в банките успеят да използват големите си печалби за да раздадат дивиденти на акционерите. Изобщо не се съмнявам в професионализма на банкерите, но банковата система в страната фалира преди около 15 години. Congratulations to the team of Profit.bg as well as to its managers. Have a lot of money in the next years of bull's market. Diversified assets two years after the end of the crysis.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg