Западните финансови институции продължават експанзията си към руския финансов сектор. Една от най-големите световни банки Barclays ще придобие 100% от капитала на руската Экспобанк за 745 млн. щ. д., съобщава руският делови ежедневник "Взгляд".

Сделката ще се финансира от собствени на Barclays средства. Това е третата по размер сделка в сектора за Русия, след покупката на Росбанк и Абсолют Банк от западни компании, припомня вестникът.

Един от собствениците на Экспобанк Андрей Вдовин съобщил пред агенция Интерфакс, че преговорите между страните са се водили близо половин година.

„Съществуващата клиентска база и инфраструктура на Экспобанк са идеална платформа, за да станем лидери в областта на банковите услуги за корпоративни и други клиенти в Русия“, е заявил изпълнителният директор на подразделението Global Retail and Commercial Banking към Barclays Фриц Сигерс.

Сигерс подчертал, че покупката на Экспобанк е част от стратегията за по-силно присъствие на британската банка на развиващите се пазари, които отчитат завидни икономически темпове на развитие. Според разчетите инвестициите в Экспобанк ще се изплатят до 2011 г. и ще започнат да носят печалба.

Сделката се очаква да приключи до лятото на 2008 г. след одобрението на руския банков регулатор. След придобиването Экспобанк ще се включи в подразделението Barclays GRCB, управлявано от Ахмед Хизер Хан.

Экспобанк е на финансовия пазар от 1994 г. Банката е част от холдинга Петропавловск Финанс. В холдинга влизат и Азиатско-Тихоокеанската банка, Колыма-Банк и др. Экспобанк има 32 филиала. Според последния годишен отчет на банката активите на трезора в края на 2007 г. наброяват 186 млн. щ. д.

Barclays е една от най-големите световни банки, оперираща в над 50 държави. Капитализацията на британския трезор на LSE съставлява 62 млрд. щ. д.

Снимка: Reuters