ДДС няма да се вдига. Решихме да направим така, че всички лостове на държавата да бъдат включени и да не вземаме пари от населението. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в МС.

Българинът по природа е пестелив и всичко носи в банките, каза Борисов. От началото на годината над 5 млрд. лева са вложени от българи в банките. Тези пари не отиват за подпомагане на икономиката, а за пестене.

Борисов посочи, че реформите са във всички сфери, където е необходимо - здравеопазване, пенсионна система, образование, армия и т.н С влизането на специализираните съдилища и тази реформа ще даде много добри резултати.

Премиерът каза, че напоследък се е наслушал на всякакви интерпретации.

От цигари, алкохол, горива и строително желязо ще съберем до 500 млн. лева повече до края на годината. Това е целта, която съм поставил. Всяка цифра по-надолу ще считам, че не са положили достатъчно усилия, каза той.

Правителството се е спряло на по-трудния вариант, според министъра на финансите Симеон Дянков. Редица положителни сигнали показват, че се отлепяме от дъното на кризата, в същото време в редица страни в Европа виждаме тревожни сигнали.

Изчисленията на ведомството сочат, че 900 млн. лева приход в бюджета се получават с вдигане на ДДС до 25 %. Другият вариант е още по-рязко да продължат структурни реформи до края на тази година.

Второ - допълнителни икономии от 20 % в цялата държавна администрация и трето - активна икономическа политика главно в сферата на инфраструктурата за създаване на повече работни места. Това е по-трудният вариант, стана ясно от думите на министъра.

Източник: Фокус