Държавата осигурява 50 млн. лв. за увеличаване на капитала на Българската банка за развитие

459
Държавата осигурява 50 млн. лв. за увеличаване на капитала на Българската банка за развитие

Правителството реши да бъдат предоставени 50 млн. лв., с които държавата да закупи акции с цел увеличаване на капитала на Българската банка за развитие АД. Средствата са от републиканския бюджет.

В съответствие с разпоредбите на Закона за Българската банка за развитие на 27 юни т. г. е проведено извънредно общо събрание на Насърчителна банка, на което наименованието на финансовата институция е променено на Българска банка за развитие.

На заседанието е решено капиталът й да бъде увеличен чрез издаване на нови 500 000 броя поименни безналични акции с право на глас с номинална стойност 100 лв. всяка. Всички те ще бъдат закупени от българската държава, представлявана от министъра на финансите.

Целта на Българската банка за развитие е повишаване на експортния потенциал на страната, засилване конкурентоспособността на предприятията, подпомагане на бизнеса за достигане на европейските стандарти и насърчаване усвояването на средствата от ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg