Най-голямата гръцка банка, National Bank of Greece SA (NBG), снощи изненадващо обяви, че смята да приложи план за набирането на 2.8 млрд. евро допълнителен капитал, който бордът на директори на финансовата институция трябва евентуално да одобри в петък, информира The Wall Street Journal.

NBG e най-добре капитализираната банка в Гърция и изявлението й след затварянето на пазарите изненада инвестиционната общност.

От NBG предлагат емисия на права в съотношение 1 към 5 на цена от 5.20 евро, с която се цели да набере 631 млн. евро. Банката също така планира да издаде конвертируеми заеми на стойност 227.6 млн. евро. Процесът ще бъде финализиран през октомври.

Останалата част от набирането на капитала ще представлява продажбата на акции на публичното турско подразделение на банката - Finansbank. NBG цели да намали почти 99-процентния си дял в подразделението до не по-малко от 75%, в зависимост от условията на капиталовите пазари.

"Програмата за подсилване на капитала значително ще усили капиталовата ни база, което ще позволи на групата да се подготви навреме, за да се справи с макроикономическите промени на основния й пазар - Гърция и да увеличи стратегическите опции пред групата," казва главният изпълнителен директор Апостолос Тамвакакис.

В изявлението на NBG се казва още, че след набирането на средствата, първичната капиталова адекватност (Tier 1) на банката ще нарасне до 13.4% и тя ще може да изплати обратно привилегированите акции на стойност 350 млн. евро издадени в полза на гръцкото правителство, посредством схемата за увеличаване на ликвидността.