Международният валутен фонд проучва опциите за налагане на такси върху банките въз основа на тяхната значимост и "взаимосвързаност", като част от усилията на световния елит да постави ред в банковия бизнес.

Идеята на МВФ е да принуди финансовите институции да заделят повече ресурси в зависимост от „системния риск" и големината на икономиката в която оперират.

През последните месеци станахме свидетели на различни предложения, касаещи банковата сфера, дошли от различните краища на света.

Идея за налагане на глобален банков данък бе лансирана от лидерите на Франция и Германия, а „такса отговорност" от президента на САЩ - Барак Обама.

Обама предложи подобно действие да се предприеме, за да бъдат защитени до известна степен огромните средства, които данъкоплатците наляха за спасяването на банковия сектор.

От МВФ изразиха опасения обаче, че дадените от световните лидери предложения не застъпват основното - а именно определяне на разумни нива на риск, по-добра банкова регулация и недопускане за това банковите институции да стават твърде големи и комплексни.

Централен в бъдеще ще е въпросът за това как банковите закони в различните страни да се унифицират така, че да се създават общи банкови правила, които да важат за мултинационалните финансови институции.

Съществува и разминаване в мнението на водещите сили относно това какво трябва да се промени. Според САЩ Европа не е направила достатъчно, за да се гарантира здравето на големите финансови институции. От там също се опасяват, че е трудно твърде разнородните страни членки на ЕС да се споразумеят за общи правила.

Страните от Европа пък, критикуват водещата световна икономика за твърде „хлабавото" регулиране на хеджфондовете и тези инвестиращи в рискови активи.

МВФ изнесе два доклада вчера за това как според тях да се структурира една капиталова такса върху банките, която да отговаря на нивото на риск, които банките са поели и на щетите, които биха нанесли, ако рухнат.

Според изчисления на фонда, подобна такса за щатската инвестиционна банка Citigroup, при съблюдаване на горепосочените изисквания трябва да е приблизително 300 милиарда щатски долара. Това би било близо 16% от стойността на активите й към края на миналата година.

Банките са задължени да поддържат минимални нива на капитал в зависимост от местните и националните правила. Кризата обаче, доказа, че това не е достатъчно, особено в действителност, в която банките институции са толкова сложни и взаимообвързани.