JPMorgan е най-силната банка в света, докато Royal Bank of Scotland е с най-голяма загуба за миналата година, според класация на списание The Banker.

Миналогодишната загуба на RBS, в размер на 59.3 млрд. долара, е най-голямата в банковата индустрия и надхвърля дори и тези на Citigroup (53 млрд. долара) и Wells Fargo (47.8 млрд. долара), пише The Banker.

Комбинираната печалба на банките по света намалява с 85% през миналата година до 115 млрд. долара, в сравнение със 781 млрд. долара година по-рано, докато възвращаемостта на собствения капитал пада до 2.69%, в сравнение с 20% преди това.

JPMorgan оглавява годишната класация на The Banker на най-силните 1 000 банки в света, придвижвайки се от четвърто място за миналата година. Класацията, която се изготвя от 70-те години на миналия век, се базира на силата на капитала или на наличието на капитал от първи ред (Tier 1).

Bank of America се нарежда на второ място, докато Citigroup и RBS заемат трета и четвърта позиция, респективно, въпреки проблемите и на трите банки през последната година. JPMorgan е подпомогната от придобиването на Bear Stearns и Washington Mutual, докато Bank of America е получила тласък от закупуването на Merrill Lynch.

HSBC пада от първо на пето място в класацията. Това обаче е единствената банка от първите пет, която не е получавала държавна помощ и би се наредила на трето място, ако не взема предвид помощта за другите банки.

Mitsubishi UFJ заема седмата позиция и е класираната най-високо азиатска банка. Едно място след нея се нарежда китайската ICBC, която е най-печелившата за миналата година с печалба в размер на 21.3 млрд. долара.

Петте най-печеливши банки са от Китай и Испания. Китайската China Construction Bank е втора по печалби с 17.5 млрд. долара, следвана от Santander (15.8 млрд. длара), Bank of China (12.6 млрд. долара) и BBVA (9.6 млрд. долара).

След тях се нареждат британските HSBC (9.3 млрд. долара) и Barclays (8.9 млрд. долара).