Банките в страната са достатъчно стабилни за нашите пари. Това заяви днес, по време на четвъртата годишна конференция „Банките и Бизнесът“, Димитър Костов, подуправител, ръководител на управление „Банков надзор“ и член на Управителния съвет на БНБ.

„Всеки месец банките у нас дават кредити за около 1.5 – 2 млрд. лв., т.е. те не бездействат. Около 80% от кредитите на банките днес са абсолютно редовно, докато 6-7% от активите им са не особено добре работещи.

През изминалата година възвръщаемостта на капитала в сектора бе 9.3%, докато за настоящата година достига 13%.

Повишението, от една страна, се дължи на ниските лихви по депозитите и на положителната преоценка на акциите на Visa, дала отражение с около 186 млн. лв., каза още Костов.

От своя страна, главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян заяви, че „икономиката на страната не е била толкова добре от годините преди кризата."

При положение че през идните месеци станем свидетели на извънредна политическа стабилност, банкерът очаква задържане на темповете на растеж.

Коментирайки Fintech индустрията, изживяваща забележителен ръст в последната година, Хампарцумян заяви, че „кебапчийницата никога няма да стане хотел“. Той допълни: „нашата индустрия поражда доверие" и че новите и добри технологични новости ще бъдат усвоени по-бързо от банките, отколкото от кебапчийницата.

„Това е, като инвеститорът, който влага 30 милиона в хотел в Слънчев бряг, сключва договори с туроператори, с което да развие бизнеса си. До него обаче човек изважда разрешително и започва да продава кебапчета. Хората, подушвайки кебапчетата, започват да купуват, а това лишава хотела от известна част от евентуалните приходи."

Според Хампарцумян, през 2017 и 2018 г. конкуренцията между банките ще бъде за разработване на най-добрите мобилни и онлайн разплащателни системи, което може да доведе до разместване на пазарни дялове.

През 2017 г. спестяванията ще продължат да нарастват, макар и не с такива темпове, според Емил Ангелов, член на СД и главен изпълнителен директор, на Пиреос Банк и член на УС на Асоциацията на банките в България.

Това допълнително ще доведе до натиск за по-нататъшно намаляване на лихвите по кредитите, но буферите за това не са налични. Оттук и очакванията на банкера за печалби през идните години в сектора ще са по-ограничени, което по всяка вероятност ще доведе по-ясни процеси на консолидация.

„Капиталът ще търси максимални доходи, което ще даде възможности за сливания, обединения и оптимизация на разходите. В следващите години средните и малките играчи ще трябва да търсят специализация", заяви още Ангелов.