Banco Santander SA е близо до закупуването на Kredyt Bank, полското подразделение на белгийската KBC Groep NV, за 1 млрд. евро, информира Bloomberg, позовавайки се на източник, запознат със сделката.

Bank Zachodni SA, която е полското подразделение на базираната в Мадрид Santander, ще плати за Kredyt Bank в кеш и акции според същия източник. Сделката може да бъде обявена още днес.

KBC получи 7 млрд. евро спасителни средства от белгийското правителство и продава 80% от Kredyt Bank, за да изпълни обещанието си да върне държавните средства. Полша е сред пазарите в Източна Европа, където се продават банкови активи, тъй като някои западноевропейски собственици излизат от региона.

Всеки инвеститор, който иска да купи над 66-процентен дял от полска публична компания, трябва да отправи оферта за всички акции на цена, не по-ниска от средната за предходните 6 месеца, съгласно полското законодателство.

Zachodni обмисля да продава еврооблигации през тази година, за да финансира разрастването си, съобщиха от банката по-рано този месец.

Santander, която е най-голямата банка в региона по пазарна стойност, купи Zachodni през 2010 г. от Allied Irish Banks Plc за 2.94 млрд. евро.

Santander също продаде активи, за да набави необходимите 5.22 млрд. евро капиталови средства, които не й достигаха според европейския банков регулатор. През октомври банката финализира продажбата на застрахователната си дейност в Бразилия на Zurich Financial Services AG за 1.7 млрд. долара, а през декември продаде дял за 958 млн. долара в Banco Santander Chile, най-голяма банка по активи в Чили.

Santander също така продаде 95-процентен дял в колумбийското си подразделение за около 1.16 млрд. долара на CorpBanca, шестата най-голяма банка в Чили по активи и се раздели със свое подразделение за потребителско кредитиране в САЩ.