Куюмджиев: Супер сме, имаме достатъчно пари

1463
Куюмджиев: Супер сме, имаме достатъчно пари

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви, че ще отдели 7 млрд. евро за инвестиции в бившите соцстрани, предаде Дойче веле.

България засега не се нуждае от международна помощ, заяви зам.министърът на икономиката Явор Куюмджиев, който участва в българската делегация на форума на ЕБВР в Лондон. Той посочи защо според него страната е по-различна от останалите държави в Централна и Източна Европа.

"Криза има и в България, но тя не е такава, каквато е в другите страни. Нямаме фалити на банки, нямаме предприятия, които трябва да се изкупуват, защото са на ръба на фалита. Нямаме девалвация на валутата, нямаме безработица, която да скача с 5-6% на месец", каза Куюмджиев.


Въпреки това на годишната си среща в Лондон ЕБВР подписа споразумение с УниКредит Булбанк за кредитна линия от 50 млн. евро. Договорът е част от мерките на финансовата институция за спешно финансиране в условията на криза. Парите ще бъдат отпускани като заем на малки и средни предприятия в България. Не показва ли това, че страната все пак се нуждае от външна помощ, въпреки твърденията на правителството, че нещата са наред?

"Тези пари ще бъдат инвестирани. Има огромна разлика между помощи и инвестиции и когато става дума за инвестиции - ние сме за всякакви инвестиции", посочва Явор Куюмджиев. Заемът от 50 милиона евро ще осигури приток на капитали в реалната икономика на България в момент на оскъдно алтернативно търговско финансиране, се казва в съобщението на УниКредит Булбанк. ЕБВР прогнозира, че инвестициите в Централна и Източна Европа тепърва ще намаляват още повече. На годишната среща в Лондон беше оповестено, че през тази година те ще бъдат осем пъти по-малко, като се очаква да спаднат от 260 милиарда евро през 2008-ма, на едва 30 милиарда през текущата година. Подготвя ли се българското правителство за такъв вариант?

"За миналата година, която беше кризисна, по предварителни данни имаме 6.2 млрд. евро чуждестранни инвестиции в България. За първите два месеца на тази година те са 430 млн., което е само с 180 млн. по-малко от предишната година. Те спадат, но в момент на криза, когато въобще не би трябвало да има никакви инвестиции, ние продължаваме да привличаме", изтъква зам.министърът на икономиката. Но ако прогнозата на Европейската банка за спад на инвестициите в бившите комунистически държави с цели осем пъти наистина се сбъдне, има ли българското правителство резервен план?

"Имаме 23 млрд. лв. валутен и фискален резерв. Това е уникален буфер. Освен това близо 20% от предвидените разходи в бюджета са буферни. Приходите в бюджета могат да спаднат с 20 на сто в сравнение с миналата година и пак няма да бъдем на дефицит. Дори чуждестранните инвестиции да спаднат два или три пъти - пак няма да имаме проблем. Имаме още достатъчно пари", убеден е Явор Куюмджиев.

Правителството иска да използва няколко милиарда лева от този натрупан резерв, за да стимулира спадналото потребление в България. Подобни мерки, с надеждата, че стопанското съживяване ще настъпи преди да свършат парите, бяха предприети от страни с много по-големи финансови възможности.

В началото на месеца централната Бенк ъф Ингланд обяви, че ще инжектира още 50 млрд. евро в британската икономика. Но ако в България буферите се изчерпят, обмисля ли София да се обърне за помощ към Международния валутен фонд?

"Няма да се обърнем към МВФ по начина, по който се обърнаха Унгария, балтийските държави и Румъния, които са пред фалит. Ако се наложи, ще използваме новите финансови инструменти, които бяха предвидени в плана, приет на срещата на Г-20 в Лондон. Там са предвидени много по-гъвкави инструменти за помощ, но разберете, че ние в момента нямаме нужда от такива помощи", твърди зам.-министърът на икономиката Явор Куюмджиев.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Няма значение
# 0
19:05 | 19 May 2009
В момента Да, съгласен съм че няма нужда от такива помощи , но После дали Ще има нужда от такива не става ясно .Кризата или я има или я няма , парите също.Сигурно е едно , това правителство вече няма тези проблеми .А пък другото да се оправя !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg