Лошите кредити ни удрят по джоба

1159
Лошите кредити ни удрят по джоба

Напълно вероятно е банковите услуги да поскъпнат още преди есента. Това прогнозират експерти от бранша, които наблюдават внимателно пазара.

Затова се очаква още отсега постепенно да започне плавно повишение на различните такси. През седмицата съобщихме, че порталът за интернет разплащания ePay.bg въвежда такса от 0.035% върху сумата на всяка транзакция, направена след 7 август 2012 г. с карта Maestro през интернет сайта.

Досега плащанията през интернет бяха безплатни и много хора се възползваха от това удобство. Същевременно оправданието на ePay беше, че това се налага "заради въведената от международната картова организация MasterCard такса за плащане с карти Maestro".

Вестник "Стандарт" помоли за коментар от офиса на MasterCard. Отговорът гласи: "Въвеждането на 0.035% такса за плащания, правени на ePay.bg с карта Maestro, е бизнес решение на ePay.bg, с които ние нямаме директни договорни отношения и би било неподходящо MasterCard да го коментира."

Банковите печалби пък продължават да се свиват заради продължаващата криза, което кара трезорите да търсят начини да спрат този процес. Кредитите също продължават да се свиват с все по-драстични темпове - през юни техният брой е паднал два пъти в сравнение с първото тримесечие на годината.

И тази тенденция не е от вчера. Хората престанаха да теглят заеми заради нарастващата безработица, намаляване на доходите и несигурност. В същото време, едновременно с падането на печалбата на банките, се увеличават лошите кредити.

Затова компенсирането с таксите и комисионите е сравнително удобен начин да се възвърнат добрите финансови резултати на кредитните институции. Повечето от тях са обявили на сайтовете си предстоящи промени в условията и тарифите по депозитите и най-вече по банковите карти.

Някои са през август, други от различни дати на септември, има и такива за октомври. Най-често става дума за таксите за теглене от банкомат, които се увеличават наглед незабележимо - с 20-30 стотинки.

Или пък с няколко лева се повишава годишната такса за обслужване на картовата сметка... Там, където тази такса се плаща сред изтичане на 12 месеца от ползването на картата, това явно ще става и със задна дата, т. е. ще важи и за времето преди промяната на таксата. Така неусетно съвестните клиенти ще бъдат допълнително обременявани с допълнителни плащания.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Слав
# 0
16:08 | 13 August 2012
Изедници са тия банки...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg