Кредитният рейтинг на Morgan Stanley може да бъде понижен от рейтинговата агенция Moody's Investors Service, която обяви, че сривът на финансовия пазар може да навреди на печалбата на компанията през следващата година, информира Bloomberg.

От Moody's са поставили дългосрочния кредитен рейтинг на Morgan Stanley под наблюдение за вероятно понижение. От агенцията също така са понижили перспективата по дългосрочния рейтинг на Goldman Sachs Group Inc до негативна.

Акциите на Morgan Stanley се обезцениха с 26% на Нюйоркската фондова борса вчера, което е най-големият спад от повече от десетилетие. Книжата на Goldman загубиха 10% от стойността си, след като забраната за къси продажби изтече, а опасенията относно печалбата на компанията нараснаха. Базираните в Ню Йорк компании се трансформираха в банкови холдингови компании и набраха средства от външни инвеститори, за да успеят да се справят с кризата, която доведе до фалита на Lehman Brothers Holdings Inc.

През август от Moody's понижиха дългосрочния кредитен рейтинг на Morgan Stanley от Aa3 до A1.

Фалитът на Lehman през миналия месец и продажбите на Merrill Lynch & Co. и Bear Stearns Cos. породиха опасения, че средствата на компании като Morgan Stanley, които разчитат на дълговите пазари, ще свършат.

Стремейки се да спечели доверието на инвеститорите и партньорите, Morgan Stanley продава 20% от компанията на японската Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. за 9 млрд. долара. Goldman пък набира 10 млрд. долара средства, включително 5 млрд. долара от милиардера Уорън Бъфет.

От Morgan Stanley и Mitsubishi UFJ опровергаха спекулациите, че сделката ще пропадне, след като акциите на щатската компания се обезцениха с 48% тази седмица. Сделката ще бъде финализирана на 14 октомври, както е предварително планирано, заявиха от Mitsubishi UFJ.

Финализирането на сделката ще бъде от основно значение за Morgan Stanley за запазването на настоящите кредитни рейтинги, се казва в съобщение на Moody's, разпространено днес.