Продажбата на ценни книжа от страна на швейцарската UBS AG, която управлява най-много парични активи в света, и на американската инвестиционна банка Lehman Brothers Holdings Inc., бяха в основата на покачването на цените на акциите на финансовите компании, предава Bloomberg. Това може би е сигнал, че настъпва краят на осеммесечния пазарен хаос.

UBS, която отчете най-големи отписвания на активите, свързани с колапса на американския ипотечен пазар, обяви планове да попълни капитала си, като набере 15 млрд. швейцарски франка (14.8 млрд. долара) от предлагането на права. Базираната в Ню Йорк Lehman, която е четвъртата най-голяма инвестиционна компания в САЩ, вече набра 4 млрд. долара от продажбата на акции.

Набирането на средства опроверга спекулациите, че компаниите могат да последват Bear Stearns Cos., която миналия месец даде съгласието си да бъде придобита от JPMorgan Chase & Co. за малка част от стойността си, след като за кратък срок голяма част от вложенията в банка бяха масово изтеглени. Инвеститорите подминаха 12 млрд. франка загуби за първото тримесечие, които UBS обяви вчера, както и 3.9 млрд. долара намаления на активи на Deutsche Bank AG.

Акциите на UBS се покачиха с 12% на борсата в Цюрих - най-голямото нарастване от две седмици насам. Компанията обаче е загубила 55% от пазарната си стойност през последните 12 месеца.

Председателят на UBS Марсел Оспел, който беше в основата на създаването на банката чрез сливане преди десет години, ще бъде заменен от главния юрисконсулт на групата Петер Курер. UBS обяви, че планира още съкращения, както и създаването на отделно подразделение, в което да бъдат изолирани активите, изложени на риск от срива на кредитния пазара.

Цената на акциите на Lehman се покачи със 17.8% на Нюйоркската фондова борса, също най-голямото покачване от две седмици насам, след като банката увеличи броя на продадените конвертируеми привилегировани акции от 3 на 4 млн. и обяви, че търсенето значително е надхвърлило предлагането. Инвеститорите платиха по 1 000 долара за всяка привилегирована акция на Lehman, която може да се конвертира в 20.0509 обикновени акции, след като цената й достигне 49.87 долара или нарасне с 32% над цената на затваряне на 31 март.

Macquarie Group Ltd. и Mizuho Financial Group Inc. оглавиха най-големите повишения на азиатските финансови книжа от почти девет години насам.

Индексът MSCI Asia Pacific Financials записа повишение от 6% - най-голямото от август 1999 г. Акциите на Macquarie, най-голямата инвестиционна банка в Австралия, скочиха с 9.9% в Сидни, докато цената на книжата на третата най-голяма японска банка по пазарна стойност - Mizuho, нарасна с 8.7% в Токио. Kookmin Bank, най-голямата банка по активи в Южна Корея, увеличи пазарната си стойност със 7.1% на борсата в Сеул.

Проблемите на кредитния пазар, породени от нарастващият брой на просрочени ипотечни заеми в САЩ, не са отминали и дори представляват най-лошата криза за банките в последните 30 години, според Morgan Stanley и консултантската компания Oliver Wyman.

Най-големите финансови компании в света са обявили около 232 млрд. долара кредитни загуби и намаления на активи от началото на 2007 г., показват данни на Bloomberg. Инвестиционните банки могат да отчетат 75 млрд. долара отписвани активи през 2008 г. Приходите от инвестиционно банкиране могат да спаднат с 20% през тази година, а кредитният бизнес да се свие с 60%, според анализатори.