Най-голямата гръцка банка разчита на Турция, за да компенсира слабите си резултати на местния пазар, пише Bloomberg.

National Bank of Greece SA планира да отвори 75 клона от Анкара до Измир през тази година, като очаква да се облагодетелства от икономическия растеж в Турция, който се прогнозира тази година да бъде 5.2%. National Bank of Greece миналата година е спечелила повече от базираното си в Истанбул подразделение Finansbank AS отколкото от дейността си в Гърция.

Икономиката на Турция се очаква през тази година да нарасне с повече, от която и да е икономика в ЕС, който засега отказва да приеме страната, отчасти поради съпротивата на Гърция.

National Bank е похарчила повече от 5 млрд. долара от 2006 г. насам за придобиването на Finansbank. Базираната в Атина банка отчита 425 млн. евро печалба в Турция през миналата година, в сравнение с 398 млн. евро, спечелени в Гърция. Разликата може да се увеличи, тъй като гръцката икономика се свива на фона на предприетите мерки за намаляване на бюджетния дефицит, който достигна 13.6% от БВП през 2009 г.

Днес акциите на National Bank отчитаха ръст от 1.90 евро в цената, или 18%, до 12.26 евро за брой малко след 13:30 часа българско време, след като от ЕС обявиха одобриха пакет от мерки на стойност почти 1 трлн. долара и програма за изкупуването на облигации, които имат за цел да предотвратят разпространяването на гръцката криза.

Самата Турция излезе от банкова криза в началото на миналото десетилетие. Оттогава страната рекапитализира банките си, намали инфлацията до 10.2% в сравнение с повече от 30% през 2002 г., намали държавния си дълг и отвори индустрията за международни компании, между които National Bank of Greece и EFG Eurobank Ergasias SA.

Това, че National Bank разчита много на Турция показва как нещата се обръщат между двете страни, които са водили четири големи войни откакто Гърция печели независимост от Османската империя през 19-ти век. Кредитният рейтинг на Гърция беше намален от Standard & Poor's под приемливите инвестиционни нива на 27 април, като перспективата остава отрицателна. Рейтингът на Турция е едно ниво по-ниско, но с положителна перспектива, което означава, че е по-вероятно рейтингът да нарасне, отколкото да падне.

Турция се нарежда на 61-во място в класацията по конкурентоспособност на Световния икономически форум, изпреварвайки Гърция, която е на 71-во място.

Печалбата на четирите най-големи гръцки банки пада с 41% миналата година, след като увеличаването на лошите кредити увеличи провизиите на банките. National Bank of Greece и Piraeus Bank SA, която е четвъртата най-голяма гръцка банка, отчетоха загуби за четвъртото тримесечие на 2009 г.

Турските банки пък са увеличили печалбите си с почти 50%.