Най-новата мода в измамите с дебитни и кредитни карти

9843
Най-новата мода в измамите с дебитни и кредитни карти

Измамници точат банкови карти чрез фалшиви сайтове за пазаруване. Най-новата мода в измамите с дебитни и кредитни карти е фишингът (на английски - риболов, б.р.) и набира голяма популярност сред престъпниците, предупреждават полицаи.

Другата мода е източване чрез ПОС терминали в магазини, заведения и бензиностанции. Засичани са сервитьори и продавачи в престъпните схеми, разказаха пред “24 часа” от полицията в навечерието на празниците.

Делата за престъпления, свързани с източване на карти, държат първенството в Софийската градска прокуратура. Само за тази година са образувани 430, което означава, че не минава и ден, без някой да “изпищи”, че му е опразнена картата.


Фалшивите страници са дубликат на известни сайтове за онлайн пазаруване на дрехи, бяла и черна техника, стоки за дома, билети, сексиграчки.

За улеснение български бандити дори “пазарували” хакери от Румъния (в северната ни съседка цели села се издържат от хакерство - б.р.).

Особено предпочитани от измамниците били сайтовете за сексиграчки, защото при тях купувачът не иска да се разбира самоличността му. По тази причина измамените дори не съобщавали в полицията.

Схемата е проста, твърди полицай. Купувачът въвежда номера от лицевата част на картата и последните три цифри от задната, които са задължителни при неприсъствено плащане. После измамниците препращат поръчката до истинския сайт и човекът си получава стоката, но след минути картата му е източена от Доминикана например. Наскоро полицаите разкрили продажба на самолетни билети чрез сайт менте.

При втория начин при попълване на формуляра за доставка се изписва съобщение за проблем. Уж се налагало клиентът да си напише данните от картата, но и пинкода.

Криминалистите предупреждават хората да са внимателни към номерата, особено към кода от трите цифри на задната страна.

Друг хитър, но и лесен ход за придобиване на данните от картите е при плащане на ПОС терминали. Неотдавна полицаите заловили служител в заведение, който си купил ботуши чрез чужда карта.

Единият начин е картата да премине през устройство за копиране на данните, скрито под щанда. Разсеяността на клиентите улеснява престъпниците. В заведенията било още по-лесно, защото след няколко чашки вниманието на хората било съвсем притъпено.

Другият, по-лесен похват, който навлезе през 2014 г., е на камера или дори джиесем да се направи снимка на лицето и гърба на картата. Целта отново е да се заснемат номерата на предната и задната страна. Веднъж записани, картата може да се източва по акаунт в сайт за залагане и по-късно парите да бъдат изтеглени по сметка, все едно са спечелени от хазарт.

Вече почти не се използва т. нар “ливанска примка”, която се смята за най-първобитния метод. При него в отвора на банкомата се поставя примка, която задържа картата. Докато човекът се чуди какво да прави, бандитът се появява и предлага помощта си.

За да извади картата, иска пинкода. После симулира неуспешни опити да извади пластиката. Отчаяният човек тръгва да търси помощ, а през това време крадецът вади картата и тегли парите.

“Ливанската примка” бе заменена от скиминг устройствата, които снемат информация от всички пътеки на магнитната лента на карта.

При този вид престъпление бандитите действат на групи със строго разпределени функции. Майсторът на скиминга не го монтира и не тегли пари. С тази задача са натоварени други по веригата.

За кражбата на ПИН може да се използва и т.нар. двойна клавиатура, която се поставя върху истинската. Втората не пречи на работата на истинската клавиатура, а запомня натиснатите от клиента клавиши или ги предава по електронна връзка в реално време на близкостоящ бандит.

Само 16 мошеници разкрити през 2015 г., 433 дела спрени заради неизвестен извършител

430 са образуваните досъдебни производства за източване на карти в Софийската градска прокуратура за 2015 г. През миналата година. те са били 451, а през 2013 г. - 505. Броят на заловените извършители обаче е много малък.

През тази година едва 16 души, точили чужди карти, са разкрити, а на съд са дадени 14. През 2014 г. и 2013 г. тяхната бройка също е малка - едва 13 и през двете години.

През 2015 г. прекратените дела за източване на карти са 18, като при 7 са с установен извършител, но недоказано престъпление. Спрените досъдебни призводства са 436, като при 433 причината, че не е намерен авторът на престъплението.

През 2014 г. са били прекратени 43 дела,спрени 441, като 435 поради неизвестен извършител. През 2013 г. са били спрени 481 досъдебни призводства.

За Софийската градска прокуратура делата, свързани с точене на банкови карти, са това, което за районната - кражбите. Те представляват огромна част от досъдебните производства, които се образуват, казва зам. градският прокурор на София Куман Куманов, чийто отдел разследва този вид престъпления. Магистратът признава, че разкриването е изключително трудно.

Записите от камерите, монтирани до банкоматите, не помагат особено на криминалистите. Престъпниците, които точат карти, крият лицата си зад шапки и очила и камерите не успяват да ги уловят. Според полицаи по-голяма полза би имало, ако камерите се монтират, така че лицата да бъдат улавяни. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg