Национализираната от британското правителство ипотечна банка Northern Rock прекрати някои от програмите си за спестовни влогове поради наплива на клиенти, търсещи сигурно място за своите депозити, предаде ДПА.

Това е предохранителна мярка, която цели да предотврати неконкурентното предимство на банката от факта, че вече е държавна собственост.

След национализацията Northern Rock, както и други финансови институции, подкрепяни от правителството, се превърна в "обетована земя" за британците, търсещи сигурност за спестяванията си.

Тенденцията се наблюдава и при банката Abbey National, която е в процес на придобиване от испанската банка Santander и при Bradford & Bingley, чиито спестовни влогове и ипотечни кредити бяха национализирани, а добрите й активи - продадени на Santander.

Представители на банката заявиха, че е имало опасност Northern Rock да превиши лимита си от 1.5 на сто от депозитите на дребно във Великобритания. Според тях сътресенията на финансовите пазари са довели до "доста голям" приток на депозити, особено през последните дни.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС/ЕРА