Централната банка на Норвегия вероятно утре ще вдигне основната си лихва и така ще стане първата европейска централна банка, която ще го направи, информира Bloomberg.

Базираната в Осло банка ще повиши основния си лихвен процент с четвърт процентен пункт до 1.5%, което ще е първото увеличение от повече от година, смятат 19 от 20 икономисти участвали в проучване на Bloomberg.

Норвегия, която е петият най-голям износител на петрол в света, излезе от рецесията през второто тримесечие на годината след като инвестициите в петролната й индустрия, пакетът за стимулиране на икономиката на стойност 4.7% от БВП и рекордно ниските лихви по кредитите повишиха търсенето на местно ниво.

Единствената скандинавска страна, която не е в ЕС има нужда от по-високи лихви по кредитите, за да компенсира ефектите от мерките за стимулиране на икономиката.

Безработицата в страната е паднала до 2.7% през септември като това е най-ниското ниво в Европа, докато продажбите на дребно отчитат ръст на годишна база в три поредни месеца. Цените на жилищата, ако не се счита инфлацията, се завърнаха на върховете си отпреди кризата от лятото на 2007 г., според Министерството на финансите на страната.

Петролното богатство на Норвегия предпази страната от най-лошото от икономическата криза, а икономиката нарасна с 0.3% през второто тримесечие, приключвайки шестмесечния период на рецесия.

Правителството очаква норвежката икономика да нарасне с 2.1% през следващата година, след като се свие с 1.1% през настоящата година.

Евентуално увеличение на лихвата би направило централната банка на Норвегия третата в света, която предприема подобна стъпка след началото на кризата. Централната банка на Израел вдигна лихвата си с четвърт процентен пункт през август а австралийската банка направи същото по-рано този месец.