Обединена Българска Банка подписа споразумение с Държавен фонд „Земеделие“ за съвместна дейност при кредитирането на кандидати за подпомагане по схеми и мерки на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, съобщиха от банката за Profit.bg.

Споразумението е със срок до края на 2013 г., като основната цел е да се положат съвместни усилия за стимулиране развитието на селските райони в България. Това ще стане чрез сътрудничество при изпълнението на дейностите за безвъзмездна финансова помощ за инвестиции, които се реализират в рамките на Програмата за развитие на селските райони.

Сътрудничеството ще включва финансиране на допустимите кандидати (земеделски стопани, общини, кооперации и други организации) в селските райони у нас, прилагане на целия инструментариум на финансовия инженеринг за изграждане на модерно и конкурентно земеделско производство, както и провеждане на информационни и промоционални мероприятия.

През юли 2007 г. ОББ подписа споразумение с ДФЗ и Министерство на земеделието и продоволствието (сега Министерство на земеделието и храните) по отношение на прилагането на схемите и мерките за директни плащания на площ. В резултат на това още през миналата година банката предложи на земеделските стопани „Земеделски заем срещу европейска субсидия”, с който те могат текущо да покриват разходите си под формата на оборотно финансиране при залог единствено очакваните в края на годината субсидии.

През тази година банката предлага по този кредитен продукт финансиране над 5 хил. лв. и в размер до 95% от очакваните по Кампания 2008 субсидии за всеки земеделски стопанин, за който ДФЗ е удостоверил, че подлежи на подпомагане.

ОББ предлага достъп до външни консултантски услуги, от които биха могли да се възползват всички нейни клиенти, като се обръщат към фирмите-партньори на банката в областта на еврофинансирането.

В началото на тази година банката подписа споразумение с Министерство на икономиката и енергетиката за сътрудничество при реализацията на Оперативна програма „Конкерентоспособност“, стимулираща икономиката на знанието и иновациите, развитието на конкурентоспособни предприятия, увеличаването на инвестициите и експорта и създаването на благоприятна бизнес среда.